Raw mandlovým dort pro každou příležitost
Děláte si domácí mandlové mléko a nevíte jak naložit s mandlovou drtí, která zůstává po rozmixování?
Měla jsem stejný problém, a tak mě přebytky mandlové drtě přiměly vytvořit recept, o který se chci dnes s vámi podělit.
U nás doma preferujeme už léta mléka rostlinného typu. Mezi nejoblíbenější patří mandlové. Tím, že jsme čtyřčlenná rodina, skonzumujeme i litr a půl mandlového mléka denně. Takže si umíte představit, kolik mandlové drtě po přecedění zůstává. S přebytky mandlové drtě jsem nakládala různě, například jsem ji mrazila, sušila v sušičce na mouku, nebo používala na přípravu ranních raw kaší, či výrobu rostlinných sýrů…až jednoho dne jsem už vyčerpala všechny možnosti, jak zpracovat zbylou drť. Misky s drtí se množily v lednici a bylo na čase s nimi něco udělat, jinak jak víte, chytnou plíseň. Já používám prémiové mandle, které nejsou nijak chemicky ošetřené, a ty vám po rozmixování vydrží v lednici tak maximálně 2 dny. Shodou náhod ve dnech, když už drť málem protékala lednicí, měla má dcera narozeniny. A tehdy vznikl nápad: „co kdybych z té mandlové drtě udělala narozeninový dort?!“
Dort jsem udělala, byl čokoládový a všem chutnal. A navíc, spotřebovala jsem u toho veškerou přebyteční drť.
Tento dort dělám moc ráda, hlavně v letních měsících. Dle způsobu přípravy patří do tzv. syrové stravy (raw food), která je pro léto jako dělaná. A taky z toho důvodu, že v létě je větší výběr sezónního ovoce, kterým se dá dort krásně nazdobit.
Raw food, neboli syrová strava je druh přípravy pokrmu, kdy jídlo neprochází tepelnou úpravou (pouze do teploty 43 stupňů Celsia). Při vysokých teplotách zahřívání dochází v potravinách ke ztrátě blahodárných živin. Proto raw kuchyně zpracovává převážně syrové ovoce a zeleninu, nebo ořechy, či semínka. Zdá se vám, že jsou možností surovin, z kterých se dají připravit raw pokrmy dost omezené? Věřte mi, že tomu tak není, raw stravování je úžasný způsob jak nenásilně přidat do jídelníčku celé rodiny (ano, i tatínkům☺) více zeleniny a ovoce. My sami nejsme rodina striktně stravující se raw stravou, ale vnímáme tento druh stravování za další možnost, jak s ovocem, zeleninou a jinými superpotravinami obohatit naše tělo, které v dnešní době trpí mnohými nutričními deficity, jako jsou např. nízké hodnoty železa, vápníku, hořčíku či zinku. A například takové mandle - hlavní ingredience našeho dortu, v pouhé jedné hrsti obsahují až 20 různých druhů flavonoidů. Kvalitní mandle zakoupíte třeba zde. Druhou hlavní surovinou na přípravu je kakaové máslo a kakaový prášek. Pokud dortu, a především sobě, dopřejete skutečně kvalitní suroviny, zaručíte v každé porci vysokou dávku nezbytných antioxidantů, tokoferolů, fytonutrientů, vitamínů a minerálů, vysoce prospěšných pro lidské tělo.
Recept je rychlý a jednoduchý. Nezabere vám moc času přípravami, za to potěší každého - jak dítě, tak dospělého. A navíc je dort plný zdraví.
Dort je pro 10 – 12 osob.
Co budete potřebovat k přípravě?
22 cm kulatá forma na dort (případně forma na srnčí hřbet, nebo biskupský chlebíček)
Kuchyňský vysokorychlostní mixér Eva Hájková
Jaké potraviny budete potřebovat?
Pro spodní a horní vrstvu dortu:
4 velké hrnky mandlové drtě z kvalitních mandlí
1/2 hrnku rozpuštěného kakaového másla
8-10 čerstvých datlí
4 lžíce kokosového nektaru nebo sladidla dle vašeho výběru (tekutého)
3 lžíce nepraženého kakaového prášku
1 lžička vanilkového extraktu (bez alkoholu) nebo 1 vanilkový lusk
Pro střední vrstvu dortu:
3 banány a 1/4 ananasu (můžete použít kyselejší jablka)
Pro čokoládovou polevu:
1/4 hrnku rozpuštěného kakaového másla
1/4 hrnku nepraženého kakaového prášku
3-4 lžíce kokosového nektaru/javorového sirupu (či jiného tekutého sladidla)
Postup:
Rozmixujte mandlovou dřeň s dalšími ingrediencemi pro spodní a horní vrstvu dezertu. Ochutnejte a případně oslaďte dle chuti anebo přidejte více tuku. Těsto by mělo být vláčné, ne suché. Můžete případně přidat trochu vody nebo rostlinného mléka. Rozetřete rovnoměrně první vrstvu do formy, nakrájejte banány a ananas na tenké plátky a překryjte další vrstvou těsta. Polijeme čokoládovou polevou. Vrstva čokolády by neměla být hrubá kvůli krájení. Dort dejte ztuhnout do lednice, případně do mrazáku.
Věřím, že když už se do dortu pustíte, tak se podaří a bude chutnat – a napište mi, zda konzumující poznali, že se jedná o zdravý nepečený dort pouze z pár ingrediencí.
A ještě tip na závěr, k dortu se hodí i šálek lahodné kávy, doporučuji naší pampeliškovou kávu, s mandlovým mlékem a špetkou skořice. Spojení čokolády a pampelišky pohladí vaše zažívání. Ono totižto i hřešit se dá zdravě:-)
S láskou (i ke kvalitnímu jídlu) vaše Eva