3 nejlepší zdravé recepty na léto i grilovačku
Rozpálilo se slunce a s ním přišla touha po svěžích a výživných jídlech! A právě proto máme pro vás něco zcela výjimečného - 3 recepty na zdravé a vynikající pokrmy, které zpestří vaše letní vaření a grilování.
1. Grilované sendviče s kuřecím masem, zeleninou a avokádovou majonézou
- Kousky kuřecího masa
- 4 plátky celozrnného chleba, toastu nebo bagety
- Zelenina: rajče, okurka, salátové listy
- Avokádová majonéza
- Sůl, pepř, olivový olej dle chuti
- Kečup
Postup:
- Okořeňte maso dle chuti a dejte na gril.
- Na plátky celozrnného pečiva naneste vrstvu avokádové majonézy.
- Položte grilované plátky kuřecího masa, přidejte plátky rajčete, okurky a salátové listy.
- Hotové sendviče můžete ještě na chvilku vrátit na gril, aby se chlebové plátky zahřály a získaly lehkou křupavost. Podávejte hned, dokud jsou sendviče ještě teplé.
TIP: Pro šťavnatější chuť si je dejte s kečupem z pravých rajčat a bez přídatných látek.
2. Grilovaná zelenina s olivovým olejem a černým česnekem
Ideální jako příloha k masu nebo jako hlavní chod pro vegetariány navíc se sýrem.
- 1 cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 červené papriky, nakrájené na proužky
- 1 lilek, nakrájený na menší kousky
- 4 lžíce kvalitního extra panenského BIO olivového oleje
- 2 lžičky prášku z BIO černého česneku (nebo podle chuti), milovníci česneku ho mohou přidat i jako stroužky
- Kvalitní sůl ze solného květu - doporučujeme s přidanými provensálskými bylinkami
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo bazalka pro dochucení
Postup:
- Nakrájejte zeleninu nejlépe na kolečka, která se udrží na grilu a nepropadnou mřížkami.
- Smíchejte olivový olej, česnek, sůl a pepř. Můžete přidat i lžíci nebo dvě jablečného octa.
- V míse smíchejte nakrájenou zeleninu s připravenou směsí a následně jednotlivé plátky pokládejte na gril.
Co je to černý česnek?
Černý česnek je 100% přírodní, chuťově jedinečný a bohatý na zdraví prospěšné látky. A proč je celý černý? Při procesu zrání za vysoké teploty a vlhkosti došlo k přeměně látek, chutí, vůně a barvy.
Není spálený ani obarvený. Je měkký a mazlavý, proto není vysušený — šťávy má pořád dostatek. Není ostrý, ani štiplavý, má spíše nasládlou umami chuť.
V černém česneku se během procesu zrání přemění cukry, aminokyseliny, mikronutrienty a další fytochemické látky. Proto obsahuje celou řadu antioxidantů, polyfenolů, flavonoidů, siřičitanů, síranů a spektrum vitamínů. Dohromady obsahuje kombinaci látek, které na základě mnoha vědeckých studií pozitivně působí na lidský organismus, proto v mnoha ohledech předčí klasický česnek.
Ochutnejte černý česnek v BIO kvalitě a přidejte ho do oblíbených pokrmů.
3. Nepečená sladká tečka: Studený kokosový dezert s ovocem
- 1 ½ hrnku ovesných vloček
- 3 lžíce kokosové mouky
- ½ hrnku ořechů
- ½ hrnku kokosové pasty z čisté dužiny dozrálých kokosových ořechů
- ½ hrnku tvarohu
- kokosový cukr, stevie nebo jiné sladidlo
- kokosový olej
- miska ovoce (např. jahody, borůvky, maliny nebo co dům dá)
- kokosové chipsy na ozdobení
Postup:
- V míse smíchejte mleté ovesné vločky, nasekané ořechy, kokosovou mouku a 2-3 lžíce kokosového cukru nebo dle chuti.
- Směs dejte na rozehřátou pánvičku s kokosovým olejem. Směs začne chytat barvu a karamelizovat.
- Karamelizovanou směs rozprostřete na plech nebo pečicí papír a nechte ji úplně vychladnout, aby se vytvořila křupavá vrstva.
- V misce smíchejte kokosovou pastu, tvaroh a 1-2 lžíce sladidla dle chuti. Pokud chcete velmi nadýchaný krém, můžete také použít vejce a postupovat následujícím způsobem:
- Nejprve oddělte bílky a žloutky. Bílky dejte do velké misky, ve které budete krém šlehat.
- Do misky s bílky přidejte kokosový cukr a šlehejte elektrickým šlehačem na střední rychlosti, dokud nevznikne tuhá pěna.
- Vmíchejte stěrkou (už nešlehejte) kokosovou pastu a tvaroh do směsi, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí a nevytvoří krémovou texturu.
- Skleničky naplňte z půli vychladlými křupavými vločkami s ořechy a lžící naneste krém.
- Ozdobte ovocem a kokosovými chipsy. Můžete přidat i lžičku čokoládového nebo karamelového másla z kokosové dužiny.
- Nechte dezert ztuhnout v lednici.
Dobrou chuť!