🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Saccharomyces boulardii: super odolná probiotická kvasinka na cesty i při potížích

Hledáte spolehlivá a účinná probiotika, která nemusí být v lednici? Probiotické kvasinky můžete bez obav přibalit do kufru na dovolenou. Podrží vás při cestovatelských zažívacích obtížích, když je vaše zažívání zaskočené nezvyklými mikroorganismy a na jinými chutěmi. Zároveň se osvědčily jako nejlepší probiotika při antiobiotikách. V dnešním článku vám povíme proč!

Dále se dočtete:

  • Čím je jedinečná probiotická kvasinka Saccharomyces boulardii?
  • Jaký je rozdíl mezi oportunní a tranzitní kvasinkou?
  • Proč se S. boulardii narozdíl od Candidy není třeba obávat?
  • Jak S. boulardii funguje ve střevě? Kdy ji užívat?
  • Proč je probiotická kvasinka tak odolná, že ji můžete vzít na exotickou dovolenou i užívat při ATB léčbě?

 

Jak funguje střevní mikrobiom?

Střevní mikrobiom je soubor mikroorganismů, které žijí ve střevech a ovlivňují naše zdraví. Probiotika jsou prospěšné bakterie, které pomáhají udržovat mikrobiom v rovnováze a podporují pohodové zažívání.

Rovnováha střevních bakterií je zásadní pro přirozenou obranyschopnost, protože více než 70 % imunity sídlí právě ve střevech. Ovlivňuje také to, jak se cítíme psychicky a jak dobře se zvládáme soustředit. Aby zažívání fungovalo správně, potřebují střevnímu mikrobiomu vládnout prospěšné mikroorganismy. Díky rovnováze střevního mikrobiomu se dostanou skrze střevní stěnu pouze látky, které do těla patří (živiny - vitamíny, minerály, aj.).

Pokud se rovnováha poruší a ve střevě z různých důvodů převládnout méně přátelské bakterie nebo nepřátelské kvasinky (candida albicans), vzniká dysbióza, někdy v kombinaci se syndromem propustného střeva, kdy se ze střeva vstřebávají i toxiny a odpadní látky. Dysharmonie střevní mikrobioty pak může vést k různým potížím, nejen se zažíváním.

 

Co je Sacchoromyces boulardii?

Saccharomyces boulardii (S. boulardii) je jedinečná probiotická kvasinka, kterou můžete užívat ve formě doplňku stravy na podporu trávicího systému. I když se řadí mezi kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae (známé hlavně jako pekařské kvasnice), poprvé byla objevena na slupkách tropických plodů (liči a mangostan). Najdeme ji i v mléčných výrobcích a kombucha nápoji.

 

Není kvasinka škodlivá?

Když se řekne kvasinka, většina lidí si představí problémy s Candidou albicans. Kvasinkou, která v těle umí vytvořit velkou neplechu a stojí za mnoha zdravotními problémy. Je to oportunní druh. To znamená, že ráda využije příležitost a převezme nadvládu nad střevní mikroflórou. Když je tedy střevo oslabené, velmi ráda a velmi rychle se přemnoží. Saccharomyces boulardii je ale úplně jiný druh kvasinky a funguje naopak - podporuje rovnováhu střevního mikrobiomu. Hned vám prozdradíme, jak přesně!

 

Jak Saccharomyces boulardii funguje?

Od probiotických kmenů typu Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus nebo Streptococcus thermophiles očekáváme, že obohatí nebo zvýší zastoupení prospěšných bakterií ve střevě. Tato probiotická kvasinka funguje jinak, a díky tomu má nejednu ohromnou výhodu!

Na rozdíl od bakteriálních probiotik funguje S. boulardii jako "slušně vychovaná návštěva" – po dobu, kdy prochází střevem, aktivně interaguje s ostatními mikroorganismy, aniž by se trvale usídlila na střevní sliznici (odborně říkáme, že se jedná o tranzitní druh). Tato kvasinka podporuje růst prospěšných bakterií tím, že zvyšuje ve střevě produkci kyseliny mléčné, a tak S. boulardii přispívá k rovnováze mezi přátelskými a nepřátelskými mikroorganismy.

Také se podílí na produkci enzymů a bioaktivních látek, které rozkládají škodliviny v zažívání. Kvasinka pomáhá k fermentaci vlákniny a dalších nestravitelných složek potravy, čímž skrze produkci krátkých řetězců mastných kyselin (SCFA) napomáhá udržet v kondici střevní sliznici, její správnou propustnost a dobré vstřebávání živin.

Díky odolné střevní sliznici se na stěnu střeva hůře přichytávají nevítaní návštěvníci v podobě nepřátelských organismů, které by mohly způsobit obtíže.

 

  • Odolnost: klíčová výhoda Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii je odolná vůči kyselému prostředí žaludku, žluči a trávicím enzymům, což jí umožňuje přežít a doputovat do střev v aktivní formě. Její odolnosti ale využijete i jinak. Na účinnosti jí neubírají ani vysoké teploty, a to z ní dělá ideálního volbu, když řešíte, která probiotika na dovolenou jsou nejlepší! Tento druh nepotřebuje žádné speciální skladovací podmínky.

 

  • Probiotika při antibiotikách

S. boulardii se nabízí právě díky své neuvěřitelné odolnosti jako probiotikum vhodné při léčbě antiobiotiky. Tyto léky ze své podstaty snižují diverzitu a sílu střevního mikrobiomu. Jejich cílem je zničit nepřátelské bakterie (původce nemocí). Bohužel pro nás, nefungují selektivně, a proto zničí i přátelskou část bakterií v našem těle, tedy i ty ve střevech.

Pokud jsou pacientovi nabídnuty běžná probiotika (založená na dodání přátelských bakterií do střeva) jako doplněk k ATB léčbě, často jsou to vyhozené peníze. Antibiotika totiž velmi rychle vybijí i tyto nově dodané prospěšné probiotické bakterie. A právě zde bude nedocenitelná probiotická kvasinka, na kterou ATB nemají vliv. Zůstává aktivní a vyrovnovává střevní mikrobiom i při současném užívání antibiotik.

 

  • Imunitní podpora

S. boulardii nejen zvyšuje hladiny SIgA (sekreční imunoglobulin A) ve střevech, což je klíčový faktor pro imunitní systém, kterého se ve střevě skrývá více než 70 %. Zdravé střevo a vyrovnaná mikrobiota proto fungují i jako velmi spolehlivá podpora přirozené obranyschopnosti.

 

Kdy užívat Saccharomyces boulardii?

  • Při problematickém zažívání.
  • Při cestování a na dovolené.
  • Když chcete podpořit přirozenou funkci imunity a pohodové zažívání.
  • Při léčbě antibiotiky.

Vyzkoušejte probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii v CLEAN LABEL kvalitě vyvinutou odborníky z Puravia LABS.

Přejeme vám pohodové zažívání, ať už jste na toulkách v zahraničí nebo v běžném koloběhu denního života. Vyrovnaný střevní mikrobiom podporuje zdraví v mnoha aspektech, a proto bychom si ho měli hýčkat. Čím podpoříte zdraví vašich střev? Vsaďte na sílu kvalitního vývaru, zařaďte fermentované potraviny, a naopak omezte průmyslově zpracované jídlo, které vlivem přídatných látek mikrobiomu rozhodně neprospěje.

 

 

Zdroje:

×