🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Rybí olej nebo olej z mořských řas?

Zvýšená poptávka vede k velkochovům ryb, u kterých nesmíme zapomenout, že tyto ryby neobsahují tak velké množství omega 3 a i jiných mikronutrientů, jako je tomu u volně žijících ryb.

Autoři:
Mgr. Kristýna Jelínková
Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

V současné době se snad každý z nás setkal s pojmem omega 3 nenasycené mastné kyseliny (n-3 NMK), které bychom narozdíl od omega 6 nenasycených mastných kyselin (n-6 NMK) měli doplňovat pro podporu a rovnováhu organismu. EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) jsou omega 3 NMK, jejichž dostatečný příjem přispívá k udržování normálního krevního tlaku, hladin triglyceridů v krvi, ale i k normální činnosti srdce.

Aktuálně se doporučuje poměr n-6/ n-3 NMK 2:1 nebo 3:1. Avšak u většiny konvenčně se stravujících osob je většinou nepoměr (20:2) způsoben právě nadměrným příjmem potravin obsahujících omega 6 NMK, jako jsou konvenční živočišné produkty, rostlinné oleje a další tuky.Poměr omega 3:6 si můžete otestovat například neinvazivním testem.

Avšak povědomí o potřebě omega 3 NMK v naší stravě vede ke zvyšující se spotřebě mastných ryb a rybích olejů. To vede k problémům jako je nadměrný rybolov a vymírání mnoho populací ryb. Neméně důležitým problémem může být také případná kontaminace ryb těžkým kovy (dioxiny, rtuť, arsen) a znečišťujícími látkami, které následně konzumujeme. Tato zvýšená poptávka vede též k velkochovům ryb, u kterých nesmíme zapomenout, že tyto ryby neobsahují tak velké množství omega 3 a i jiných mikronutrientů, jako je tomu u volně žijících ryb. Obsah nutričních látek vždy záleží na tom, čím je daný organismus krmený a v jakých podmínkách žije.

Vzhledem k rostoucí poptávce bylo zjištěno, že NMK získávané z ryb pochází z části mikroskopických řas, které jsou rybami konzumovány. Existuje mnoho druhů řas, které jsou zkoumány a každé z nich mohou mít odlišný podíl lipidů, avšak všechny mají tendenci k vysoké koncentraci NMK. 4

Olej z mořských řas se zdá být výhodným svým vysokým poměrem DHA proti EPA, který je v rybích olejích většinou pouze 1:1.

Díky mnoha výhodám těchto NMK jsou řasy čím dál tím více využívané v potravinovém průmyslu a mnoha doplňcích stravy, včetně tzv. jednobuněčných olejů.2

Nicméně nesmíme zapomenout, že EPA a DHA se nachází i v našem mozku, kde je ve větším množství právě DHA, která má vliv na kognitivní funkce. Potřeba DHA prudce stoupá i v raných stádiích těhotenství kvůli vývoji embrya.5  A proto jsou právě oleje z mořských řas jako je Schizochytrium spp. nebo Crypthecodinium cohnii využívány i pro kojeneckou výživu. Celkový nedostatek DHA je spojován s poruchami učení a chování.5  Nižší hladiny EPA nacházející se v mozku jsou v důsledku přeměny na kyselinu dokosapentaenovou, která je předchůdcem DHA.

Vyplývá z toho, že pokud chcete navýšit příjem DHA ve prospěch oproti EPA, nebo jste vegan, vegetarián anebo chcete ušetřit chovný průmysl ryb, produkty s omega 3 z mořských řas jsou po vás správnou volbou. Dbejte však na nejvyšší kvalitu a čistotu těchto olejů! Ideálně, aby řasy nepocházeli z moří, ale byly pěstovány v čistých vodách (ano, bohužel, moře jsme si tak znečistili, že právě fytoplankton a další mořské řasy je lepší pěstovat v čistých vodách, aby nebyl zatížen nečistotami).

1. Lands B. Historical perspectives on the impact of n-3 and n-6 nutrients on health. Prog Lipid Res. 2014 Jul;55:17-29. doi: 10.1016/j.plipres.2014.04.002. Epub 2014 Apr 30. PMID: 24794260.
2. Zhang YP, Brown RE, Zhang PC, Zhao YT, Ju XH, Song C. DHA, EPA and their combination at various ratios differently modulated Aβ25-35-induced neurotoxicity in SH-SY5Y cells. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 Sep;136:85-94. doi: 10.1016/j.plefa.2017.07.003. Epub 2017 Jul 14. PMID: 28778752.
3. Zhang Z, Fulgoni VL, Kris-Etherton PM, Mitmesser SH. Dietary Intakes of EPA and DHA Omega-3 Fatty Acids among US Childbearing-Age and Pregnant Women: An Analysis of NHANES 2001-2014. Nutrients. 2018 Mar 28;10(4):416. doi: 10.3390/nu10040416. PMID: 29597261; PMCID: PMC5946201.
4. Ratledge C., Cohen Z. Single Cell Oils: Microbial and Algal Oils. AOCS Press; Urbana, IL, USA: 2010.

×