🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Omega 3 mastné kyseliny: 5 největších mýtu

Omega 3 patří mezi esenciální mastné kyseliny (tuky). Esenciální znamená, že je lidské tělo nedokáže samo vyrobit a musíme je získávat z potravy. Mezi hlavní druhy omega-3 patří: tučné mořské ryby, řasy, oříšky a některé druhy zeleniny.

V článku se dočtete:

  • Jaké jsou účinky EPA a DHA
  • Jaký je rozdíl mezi omega 3-6-9
  • Potraviny bohaté na omega 3
  • Jaký je rozdíl mezi omega mastnými kyselinami a rybím olejem
  • 5 největších mýtu o omega 3

 

Existují 3 druhy omega 3: kyselina eikosapentaenová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolenová (ALA). Z ALA tělo umí vyrobit EPA i DHA, ale přeměna je velmi neefektivní, a proto skoro nemá význam. Daleko lepší je přijímat cíleně EPA a DHA, které tělo rovnou využije. Základem správného příjmu je vyvážený jídelníček, ale můžete si pomoct i našimi omega 3 z volně žijících ryb nebo krillovým olejem.

Pokud jde o účinky těchto dvou látek, EPA a DHA jsou nepostradatelnou složkou buněčných membrán. Omega 3 mají navíc neodmyslitelné účinky v péči o pleť. Pokožku udržují hydratovanou a svěže vypadající.

 

Účinky EPA a DHA:

  • Přispívá k udržení normální činnosti mozku.
  • DHA Přispívá k udržení normálního stavu zraku.
  • DHA přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi při užívání v kombinaci s EPA.
  • EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce a krevního tlaku.

 

Věděli jste, že omega 3 MK tvoří až 40 % šedé mozkové kůry?

 

Omega 3-6-9

Jak se vyznat v názvosloví? Mimo omega 3 totiž narazíte i na omega 6 a omega 9. Jaký je mezi nimi rozdíl? A jak jsou vzájemně provázané jejich účinky?

  • Omega 3: Jsou důležitou součástí metabolismu lipidů a hrají významnou roli ve stravě člověka a normálním fungování organismu.
  • Omega 6: Představují zdroj energie pro lidský organismus. Tvoří součást buněčných struktur a ovlivňují různé procesy v těle. Vytváří se z nich další látky, jako prostaglandiny a signální molekuly. Patří sem kyselina linolová (LA), kyselina gama-linolenová (GLA), kyselina arachidonová (ARA) a kyselina eikosatrienová.
  • Omega 9: Narozdíl od předchozích dvou, omega 9 nejsou esenciální mastné kyseliny. To znamená, že si je tělo umí v případě potřeby vyrobit snadno samo. Ovlivňují mozek, srdce i kůži. Patří sem kyseliny jako kyselina myristolejová, kyselina palmitolejová, kyselina olejová a kyselina eruková.

Naprosto zásadní je poměr v příjmu omega 3 a omega 6. Běžně se totiž setkáváme s nedostatkem omega 3, a zároveň nadbytečným příjmem omega 6 ve stravě. O doporučeném poměru n-6 a n-3 ve stravě jsme psali v tomto článku.

 

Omega 3: potraviny, ve kterých je najdete

Omega 3 jsou syntetizovány mořskými řasami a fytoplanktonem. Řasy i plankton slouží jako potrava pro ryby a vodní savce, kterým se mastné kyseliny ukládají do podkožního tuku. Právě proto jsou na tento typ mastných kyselin nejbohatší tučné mořské ryby (sardinky, tuňák, makrely, losos, tresčí játra). Ideálně bychom je do jídelníčku měli pravidelně zařazovat 2x týdně.

Mezi rostlinné zdroje omega 3 patří růžková kapusta, vlašské ořechy, dýně, avokádo, chia a konopná semínka, oleje a sójové boby. Právě v oříšcích, rostlinných olejích a zelené zelenině se vyskytuje nejvíce ALA, jejíž konverze na EPA a DHA není moc efektivní.

TIP: V tomto článku vám prakticky poradíme, jak efektivně navýšit příjem omega 3.

 

Jaký je rozdíl mezi omega mastnými kyselinami a rybím olejem?

Na obalu produktů vás může zmást složení omega 3 MK. I do naší Puravia poradny přišly takové dotazy ohledně našich vlastních Puravia Labs Omega 3, ve kterých najdete 1000 mg rybího oleje, ale ‘’jen’’ 500 mg DHA a EPA. Je to tím, že rybí olej je zdrojem omega 3 mastných kyselin, ale obsahuje i další látky (vitamín A a D), které zesilují celkové účinky oleje.

 

 

Omega 3 mastné kyseliny: 5 největších mýtu

Mýtus 1: Kontaminace ryb

Rybí tuk opravdu může být kontaminovaný toxiny z prostředí. Nejčastěji se jedná o dioxiny a polychromované bifenyly. To se týká ryb z Baltského moře, kde je vysoká míra znečištění kvůli intenzivní lodní dopravě a řadě potopených lodí, ze kterých byly úniky chemických látek. Ale tresky volně žijící v norském moři - to je naprosto jiná liga. Norsko se pyšní panenskou přírodou a přísnými normami pro udržitelnost.  Mezi nejrizikovější ryby patří žraloci, mečouni, královská makrela, protože obsahují vysoké množství rtuti. Lepší volbu představují drobné mořské ryby ke konci potravního řetězce, proto z těchto drobných volně žijících ryb vyrábíme i naše omega 3. Abychom se mohli opravdu zaručit za jejich čistotu, rybí tuk prochází při procesu zpracování speciálním čištění, aby se k vám dostal pouze kvalitní a čistý produkt. 

 

Mýtus 2: Nepříjemná rybina

Pokud vám nevyhovuje tekutá forma, snadno to vyřešíte kapslovou formou, která má neutrální chuť. Vsadit můžete i na krill, který je úplně bez rybí chuti, a navíc obsahuje velmi silný antioxidant astaxantin! 

Krunýřovka krilová je drobný mořský korýš, který žije v oceánech polárního kruhu a živí se mořskými řasami bohatými na omega 3. Stojí na konci potravního řetězce, a proto je **riziko jeho kontaminace minimální.  Naše Omega 3 Puravia Labs jsou od rybí chuti speciálně očištěné, takže není potřeba se bát nepříjmného zápachu.

 

Mýtus 3: Vegani nemají omega 3

Vůbec ne! Jak zmiňujeme výše. V dnešní době existují veganské zdroje velmi kvalitních omega 3 MK! Jejich zdrojem jsou vodní řasy. Některé volně žijí v oceánu, jiné jsou pěstovány ve vodních nádržích s přísnými kontrolami. S toxiny a znečištěným prostředím se nemají šanci setkat, a proto jsou v prémiové BIO kvalitě. 

Vyzkoušejte omega 3 pro vegany ve spreji s astaxanthinem nebo kapsle DHA z mořských čas.

 

Mýtus 4: Omega 3 pro těhotné a děti jako riziko

Naopak. Během těhotenství a kojení je správný příjem omega 3 (DHA) důležitý, protože podporuje správný vývoj mozku a očí u dětí. Ženy se často obávají oleje z ryb kvůli kontaminaci těžkými kovy. Důležité je pohlídat si kvalitní zdroj, který je přísně testovaný. Sáhnout můžete i po unikátním oleji z divokých řas v BIO kvalitě. Esenciální mastné kyseliny by neměly chybět ani v jídelníčku malých dětí, vyzkoušejte omega 3 pro děti.

 

Mýtus 5: Omega 3 rychle žluknou

EPA i DHA jsou náchylné na oxidaci, která je znehodnotí. K poškození oleje může dojít nevhodným skladováním. Ale oleje mohou oxidovat i po tom, co je sníte (kontakt s volnými radikály těla). Skvělé jsou proto omega 3, které obsahují i ochranné antioxidanty (astaxantin, polyfenoly, vitamín E, tokoferoly).

 

Jak si vybrat nejlepší omega 3?

  • Vždy kontrolujte množství EPA a DHA.
  • Ověřujte si, zda výrobce uvádí informace o původu ryb
  • Podívejte se, co udržuje stabilitu oleje.
  • Ujistěte se, že výrobce provádí testování na kontaminaci těžkými kovy a chemikáliemi.
  • Někteří lidé se suplementaci omega 3 vyhýbají kvůli nepříjemné vůni a rybí chuti. Obojímu se přitom už dá snadno vyhnout. U našich nových Omega 3 Puravia Labs třeba využíváme speciální technologii, díky které se rybí vůně vůbec nemusíte bát!
×