Probiotika a jejich účinnost: Jak zajistit, aby prospěšné bakterie přežily cestu do střev
Často se nás ptáte na účinnost probiotik, zda se prospěšné bakterie dostanou živé až do střevního mikrobiomu, kde mohou působit. Obavy se točí především okolo kyseliny chlorovodíkové v žaludku a jejího vlivu na přežití bakterií. Probiotické kmeny ovšem jsou schopné přežít náročné podmínky v trávicím traktu. Hraje zde roli především strava a načasování. Po přečtení tohoto článku, který vychází z podložených informací, se dozvíte, kdy a jak probiotika užívat pro zachování jejich maximální účinnosti.
Pro úplné pochopení problematiky se nejprve zaměříme na důležitost střevního mikrobiomu, od kterého se dostaneme až k samotným probiotikům.
Střevní mikrobiom a jeho důležitost pro zdraví
Mikrobiom je soubor všech mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní, virů), které osidlují lidské tělo uvnitř i na povrchu. Ve vašem těle je ve skutečnosti více bakteriálních buněk než lidských - zhruba 40 bilionů bakteriálních buněk (to je 40 a za tím dvanáct nul) a pouze 30 bilionů lidských buněk.[1]
V lidském střevním mikrobiomu je až 1000 druhů bakterií, kdy každá z nich hraje v těle jinou roli. Většina z nich je pro zdraví nesmírně důležitá, zatímco jiné mohou způsobovat potíže. [2]
Střevní mikrobiom ovlivňuje zdraví střev[3], může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi[4], a může dokonce ovlivňovat zdraví srdce[5].
Střeva jsou navíc fyzicky propojená s mozkem prostřednictvím milionů nervů. Toto spojení se nazývá osa střevo-mozek. Střevní mikrobiom tak prospívá i zdraví mozku v mnoha ohledech. Například pomáhá produkovat neurotransmitery [6], jako je serotonin, hormon štěstí.
Co jsou probiotika a jak jsou prospěšná?
Probiotika jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jsou důležité při rozkládání přijaté potravy a získávání živin z ní, také při udržování patogenních bakterií v rovnovážném množství. Pokud tyto patogenní bakterie převládají, nastane ve střevní mikroflóře nerovnováha (například při užívání antibiotik), která může způsobit zdravotní potíže. Probiotika tak ovlivňují zejména náš imunitní systém, zažívání a psychiku.
Pojem probiotika pochází z řeckého pro biotic, v překladu pro život.
Jak užívat probiotika, aby přežila přes žaludeční kyselinu?
Je zřejmé, že žaludek je náročné prostředí, které vystavuje všechna přijatá probiotika nízkému (kyselému) pH. Přesné pH se však neustále mění v závislosti na denní době a přítomnosti či nepřítomnosti potravy.
Doporučujeme užívat probiotika každý den se snídaní, protože ráno je žaludeční kyselina přirozeně nejslabší a je pak dále ředěna přítomností potravy v žaludku. Užívání probiotických doplňků ráno s jídlem vám tak nabízí největší procento přežití bakterií, a tedy i největší zdravotní přínos výrobku.
V rámci studie [7] bylo zjištěno, že přežívání všech bakterií v přípravku bylo nejlepší, pokud byly podávány s jídlem nebo 30 minut před jídlem - v tomto případě šlo o vařené vločky s mlékem. Probiotika podávaná 30 minut po jídle nepřežívala v tak vysokém počtu. Přežívání bakterií v mléce s 1 % mléčného tuku a ovesné kaši bylo výrazně lepší než v jablečném džusu nebo pramenité vodě. Obsah bílkovin v pokrmu nebyl pro přežívání bakterií tak důležitý jako obsah tuku.
Pro shrnutí, v nejlepším případě užívejte probiotika ráno 30 minut před snídaní, která obsahuje tuk například z mléčných výrobků.
A co probiotika v prášku?
Musíme vzít v úvahu, že ne všechny probiotické kmeny mají stejné vlastnosti a některé kmeny mohou mít dokonce schopnost přežít intenzivní teplo a kyselost. Takové vlastnosti určitého kmenu přežít nepříznivá prostředí, jako je například to v žaludku, je tedy důležitější než forma podávání probiotik (v prášku nebo v kapslích).
Například kmen Bifidobacterium lactis, který je obsažen právě v práškových probiotikách Smidge pro děti i pro dospělé, je dle studie odolný vůči žaludeční šťávě. Navíc bylo zjištěno výrazně lepší přežití bakterií při trávení v mléce nebo fermentovaném mléce, které bylo požito před podáním probiotik. [8]
Probiotika v prášku jsou tedy chráněna potravinami různými způsoby, aby bakterie bezpečně prošly žaludkem a dostaly se živé až do střeva.
Použijeme-li také selský rozum, nedávalo by smysl jíst fermentované potraviny obsahující probiotika, jako je například kimchi nebo kefír, které nám přinášejí mnoho zdravotních benefitů.
Tipy, jak ještě podpořit přežití probiotik:
- Cukry zlepšují toleranci bakterií vůči kyselinám.[9]
- Sójový protein přidaný do fermentovaného sójového mléka vede k seskupení žlučových solí, což omezuje působení žluči proti probiotikům.[10]
- Prebiotika účinně zlepšují přežití probiotik. Mezi prebiotika můžeme řadit například inulin.[11]
- V několika studiích byl prokázán ochranný účinek potravin obsahujících již zmíněný tuk.[12] U kojenců to je především tuk v mateřském mléce.
Probiotika Smidge jsou naše nejoblíbenější a nejprodávanější probiotika, na které neustále dostáváme úžasné zpětné vazby, že pomáhají jak dospělým, tak dětem. Věříme, že přečtením tohoto článku jste o to více přesvědčeni o jejich účinnosti.
Na našem eshopu najdete další probiotika, ale také prebiotika, synbiotika i půdní probiotika.
Jak pro sebe vybrat ta správná? Přečtěte si článek Jak vybrat nejlepší probiotika. A mnohem více o samotných probiotikách se dozvíte v článku Probiotika, proč je užívat a jak poznat ta kvalitní?
Zdroje:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991899/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25211071/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202342/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26590418/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26616538/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25078296/
[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22146689/
[8] https://eprints.lincoln.ac.uk/id/eprint/34323/1/Agnieszka%20Dudkiewicz%20-%20digestive%20survival%20of%20probiotics.pdf
[9] https://journals.asm.org/doi/10.1128/AEM.71.6.3060-3067.2005
[10] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996909002749?via%3Dihub
[11] https://eprints.lincoln.ac.uk/id/eprint/34323/1/Agnieszka%20Dudkiewicz%20-%20digestive%20survival%20of%20probiotics.pdf