🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Irský mech

Irský mech znají spíše lidé, kteří často připravují „raw“, veganské nebo vegetariánské pokrmy. Často se Irský mech přidává do dezertů či různých pochutin

Ve skutečnosti se o žádný mech nejedná, ale jde o mořskou řasu Chondrus crispus neboli Puchratku kadeřavou, která roste v severním Atlantiku na skalnatém pobřeží severní Ameriky a Evropy. Její buněčná stěna obsahuje karagenan a proto hlavních využití je průmyslové získávání karagenanu, který má široké využití v potravinářství, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. (1, 2) Použití karagenanu může být někdy až kontroverzní, ale pojďme se teď seznámit s původní surovinou – Irským mechem a jeho využitím a možnými přínosy pro naše zdraví. 

Irský mech má totiž díky vysokému obsahu karagenanu v buněčných stěnách skvělou technologickou funkci a to, že s vodou (nebo jinou tekutinou) tvoří poměrně pevný gel, který připomíná želatinu. Proto má často využití jako „ztužovač“ pudinků, dortů, zákusků, ale často se používá i do veganských nebo raw „sýrů“ a mnoha dalších dobrot, kde potřebujeme dosáhnout toho, aby nám potravina držela tvar.

Nutriční hodnoty Irského mechu.

Irský mech patří mezi červené řasy, které jsou bohaté na obsah karotenoidů. Obsahuje až 50 % karagenanů (v neoddělitelných formách kappa a lambda), 10 % floridosidů, 5 % taurinu, beta-karoten, vitamíny a minerální prvky. (3) 

Obsahuje minimální množství tuků a jeho energetická hodnota je velmi nízká. Přehled a obsah jednotlivých vitamínu a minerálních látek je níže v tabulce. (4, 5)

Vitamín/minerální prvek

Obsah (mg/100g)

% doporučené denní dávky

Vitamín A

118 IU 

2

Vitamín C

3

5

Vitamín E (alfa tokoferol)

0,9

4

Vitamin B1 (thiamin)

0,15

1

Vitamin B2 (riboflavin) 

0,5

27

Vitamín B6

0,1 

3

Kyselina pantotenová 

0,2

2

Niacin

0,59

3

Cholin 

12,9

 

Vitamín K

5 μg/kg

6

Foláty

182 μg/kg

46

Fosfor

157

16

Sodík

67

3

Draslík

63

 

Vápník

72

7

Železo

8,9

49

Hořčík

144

36

Zinek

1,9

13

Mangan

0,4

18

Zinek

1,9

13

 

Pokud červené řasy, včetně Irského mechu, rostou v akvakulturách, obsah živin je výrazně snížen oproti „divoce“ rostoucím řasám. (6) Takže je lepší volit sbírané volně rostoucí řasy. 

Irský mech jako prebiotikum

Jako prebiotikum označujeme vlákninu odolná vůči trávení v žaludku a pozitivně ovlivňuje složení mikrobiomu střev. Slouží jako „potrava“ pro probiotické bakterie a ve svém důsledku tak zlepšuje zdraví hostitele. Červená řasa Irský mech obsahuje vlákninu a oligosacharidy a její probiotický potenciál byl testován v této studii (7). Bylo zjištěno, že dieta obohacená o Irský mech zlepšuje populace prospěšných bakterií, jako je například Bifidobacterium breve, jehož množství se zvýšilo téměř pětkrát. Podíl patogenních druhů jako jsou například Clostridium septicum nebo Streptococcus pneumonia se snížil. Také se zvýšilo množství mastných kyselin s krátkým řetězcem, které právě produkují některé probiotické mikroorganismy přímo ve střevech. 

Čerstvý Irský mech můžete koupit na našem e-shopu.

Irský mech pro krásu

Využití má Irský mech ale i mimo kuchyni. Irský mech pomáhá hydratovat citlivou pokožku především kolem očí a rtů, proto je jeho užití vhodné i jako přírodní kosmetický přípravek. (8) Je to skvělá přísada do přírodních kosmetických produktů (i těch homemade)pro hydrataci a změkčení pleti. (9) Je ale důležité pro výrobu použít odsolený Irský mech, který naleznete u nás na e-shopu také.

 

LITERÁRNÍ PŘEHLED

  1. NEČAS, J. a L. BARTOŠÍKOVÁ. Carrageenan: a review. Veterinarni Medicina. [online] 2013, 58(4), 187 - 205. Dostupné z: http://vri.cz/docs/vetmed/58-4-187.pdf

  2. COLLÉN, Jonas, M. Lynn CORNISH, James CRAIGIE, et al. Chondrus crispus – A Present and Historical Model Organism for Red Seaweeds. Sea Plants [online]. Elsevier, 2014, 2014, s. 53-89. Advances in Botanical Research. DOI: 10.1016/B978-0-12-408062-1.00003-2. ISBN 9780124080621. [GoogleScholar]

  3. JASPAR, Marcel a Florence FOLMER. Sea Vegetables for Health. Food & Health Innovation Service [online]. 2013 [cit. 2020-07-27]. Dostupné z: https://www.pacificharvest.co.nz/wp-content/uploads/2016/07/Sea-Vegetables-for-Health.pdf

  4. SALLEH, Aishah a Sarini Ahmad WAKID. Nutritional Composition of Macroalgae in Tanjung Tuan, Port Dickson, Malaysia. Malaysian Journal of Science [online]. 2008, 27(1), 19 – 16. [GoogleScholar]

  5. Seaweed, irishmoss, raw. Nutrition data [online]. [cit. 2020-07-28]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2616/2

  6. NEDUMARAN, T. a D. ARULBALACHANDRAN. Seaweeds: A Promising Source for Sustainable Development. THANGAVEL, P. a G. SRIDEVI, ed. Environmental Sustainability [online]. New Delhi: Springer India, 2015, 2015-10-9, s. 65-88. DOI: 10.1007/978-81-322-2056-5_4. ISBN 978-81-322-2055-8. [GoogleScholar]

  7. LIU, Jinghua, Saveetha KANDASAMY, Junzeng ZHANG, et al. Prebiotic effects of diet supplemented with the cultivated red seaweed Chondrus crispus or with fructo-oligo-saccharide on host immunity, colonic microbiota and gut microbial metabolites. BMC Complementary and Alternative Medicine [online]. 2015, 15(1). DOI: 10.1186/s12906-015-0802-5. ISSN 1472-6882. [GoogleScholar] [PubMed]

  8. JOSHI, Surabhi, Roshani KUMARI a Vivek N. UPASANI. Applications of Algae in Cosmetics: An Overview. International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology [online]. 2018, 7(2). [GoogleScholar]

  9. DE CANHA, Marco Nuno, Aimee STEYN, Analike BLOM VAN STADEN, Bianca Daphne FIBRICH, Isa Anina LAMBRECHTS, Lilitha Lwando DENGA a Namrita LALL. Book Review: Herbal Principles in Cosmetics. Frontiers in Pharmacology [online]. 2020, 10. DOI: 10.3389/fphar.2019.01513. ISSN 1663-9812. [GoogleScholar] 

×