🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Výživa v těhotenství: 6 typů potravin a nápojů, kterým se vyhnout

Potraviny v jídelníčku maminky mohou ovlivnit její zdraví a zdraví dítěte více, než si možná uvědomujete. Nejspíše už jste si přečetli, jaká strava je v těhotenství nejlepší. Ale víte, jakým potravinám se vyvarovat? Možná se budete muset vzdát některých svých oblíbených jídel, jako je sushi, káva nebo krvavý steak. Proč mohou být škodlivé? Zde je seznam rizikových potravin a nápojů, které by budoucí maminka měla omezit nebo zcela vyřadit ze své stravy.

To platí jak pro těhotné ženy, tak pro ty, které miminko teprve plánují. Některé škodlivé látky, jako je například rtuť z kontaminovaných ryb, se totiž ukládají v těle. Může trvat až několik měsíců, než jsou z těla vyloučeny. Proto se budoucím maminkám doporučuje zaměřit se na správnou stravu alespoň jeden rok před otěhotněním.

Co zajímavého se dozvíte?

  • Které ryby obsahují nejvyšší množství rtuti a co je nejkvalitnější zdroj omega-3?
  • Jak poznat, že jsou mořské plody správně uvařené a nehrozí riziko kontaminace?
  • Proč mohou bakterie z nedostatečně tepelně upraveného masa a vajec ohrozit matku i dítě?
  • Jsou nebezpečné pasterizované nebo nepasterizované potraviny?
  • TIP na 2 ingredience, které spláchnou bakterie a pesticidy při omývání ovoce a zeleniny.
  • Na kolik miligramů denně je nutné snížit příjem kofeinu?

 

1. Mořské plody a ryby s vysokým obsahem rtuti

Některé ryby a korýši mohou obsahovat nebezpečně vysoké množství rtuti, což může poškodit vyvíjející se nervový systém, imunitní systém a ledvinyRtuť zatěžuje organismus a bývá spojována s vrozenými vadami plodu.

Čím větší a starší ryba, tím více rtuti pravděpodobně obsahuje.

  • Mezi velké mořské ryby s rizikem kontaminace patří například tuňák, makrela, žralok a mečoun.
  • Některé druhy mořských plodů obsahují menší množství rtuti, jako jsou krevety, sardinky nebo losos.

Ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro růst a vývoj mozku, nervového systému, zraku a imunity plodu. Proto je potřeba konzumovat velmi kvalitní ryby z čistých a přirozených vod. Naši odborníci doporučují vysoce kvalitní olej z tresčích jater, jehož kvalitu potvrzují bezpečnostní certifikáty. Vegetariánky mohou získat omega-3 z mořských řas nebo krillu.

 

2. Syrové, nedovařené nebo kontaminované mořské plody

Mezi syrové nebo nedostatečně tepelně upravené potraviny, kterým je třeba se vyhnout, patří například sushi, sašimi, ceviche a syrové ústřice, mušle nebo škeble. Je u nich vysoké riziko výskytu parazitů, kterými se mohou nakazit při manipulaci, skladování a zpracování, včetně uzení nebo sušení. Tyto typy parazitů mohou způsobit dehydrataci, slabost a některé z nich mohou projít placentou až k dítěti. Mohou zvýšit riziko předčasného porodu a dalších závažných zdravotních problémů.

Mějte na paměti:

  • Uzené mořské plody je možné jíst, pokud jsou součástí zapékaného nebo jiného vařeného pokrmu.
  • Konzervované a skladované verze jsou rovněž bezpečné.
  • Mořské plody správně tepelně upravujte. Ryba je hotová, když je neprůhledná. Krevety vařte, dokud nejsou mléčně bílé. Mušle, slávky a ústřice vařte, dokud se neotevřou jejich skořápky. Neotevřené mušle vyhoďte.

 

3. Nedostatečně tepelně upravené maso a vejce

Během těhotenství je imunitní systém mírně potlačen, což zvyšuje náchylnost k infekcím a potenciálním komplikacím. Konzumace nedostatečně tepelně upraveného nebo syrového masa může zvýšit riziko infekce bakteriemi nebo parazity, včetně Toxoplasmy, E. coli, listerie a salmonely. Mohou překonat placentu a způsobit potenciální ohrožení jak pro matku, tak pro plod.

Dodržujte tyto zásady:

  • Ujistěte se, že je maso zcela propečené. Většina parazitů se vyskytuje na povrchu celých kusů masa, ale jiní mohou přetrvávat uvnitř svalových vláken. Velké kusy masa jako například svíčková, panenka nebo hovězí, jehněčí a telecí maso mohou být bezpečné ke konzumaci, pokud jsou dobře propečené.
  • Vyhýbejte se chlazeným paštikám a masovým pomazánkám. Konzervované a trvanlivé verze jsou v pořádku.
  • Vejce vařte, dokud nejsou žloutky a bílky pevné. Syrová vejce mohou být kontaminována.
  • Vyhýbejte se potravinám vyrobeným ze syrových nebo částečně vařených vajec, jako je vaječný koňak, syrové těsto, čerstvě vyrobená holandská omáčka nebo dresink na salát.

 

4. Nepasterizované potraviny

Mnohé mléčné výrobky jako mléko, sýr mozzarella a tvaroh mohou být zdravou součástí stravy. Cokoli, co obsahuje nepasterizované mléko, je však nevhodné. Pasterizace (krátkodobé zahřátí na 60 - 90 °C) zničí všechny škodlivé mikroorganismy, aniž by se změnila výživová hodnota výrobků. Nepasterizované potraviny, které nebyly takto ošetřeny, mohou obsahovat patogenní mikroby, které mohou způsobit infekce a otravy.

 

5. Neumyté ovoce a zelenina

Povrch neumytého nebo neoloupaného ovoce a zeleniny může být plný parazitů, které pocházejí z půdy. Ke kontaminaci může také dojít kdykoli během produkce, sklizně, zpracování, skladování, přepravy nebo maloobchodního prodeje.

Například Toxoplasma je parazit, který se může udržet na rostlinných potravinách. Většina lidí nemá žádné příznaky, ale parazit může přecházet přes placentu a způsobit ztrátu zraku a problémy s učením v pozdějším věku.

Jak odstranit všechny škodlivé bakterie?

  • Důkladně vždy umyjte všechno syrové ovoce a zeleninu.
  • Vyhněte se syrovým klíčkům všeho druhu nebo je důkladně uvařte. Mezi ně patří vojtěška, jetel, ředkvičky a fazole mungo. Vlhké prostředí, které semena potřebují k tomu, aby začala klíčit, je však ideální pro růst salmonel a je téměř nemožné je smýt. Uvařené jsou bezpečné ke konzumaci.

TIP: K omývání ovoce můžete použít směs sody a octa, která pomůže odstranit povrchovou špínu, zbytky pesticidů a mikroorganismy. V míse smíchejte 1 lžíci sody bikarbony a cca 60 ml octa. Nechte ovoce namočené po dobu minimálně 5-10 minut a následně důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.

 

6. Nadměrné množství kofeinu

Kofein se velmi rychle vstřebává a snadno přechází do placenty. Protože děti a jejich placenty nemají hlavní enzym potřebný k metabolizaci kofeinu, mohou se jeho vysoké hladiny hromadit.

Během těhotenství se doporučuje omezit příjem kofeinu na méně než 200 mg denně.

Kolik kofeinu obsahují oblíbené nápoje?

  • Jeden šálek filtrované kávy o objemu cca 250 ml obsahuje asi 140 mg kofeinu.
  • Espresso obsahuje cca 63 mg kofeinu. Dvojitá dávka espressa tedy obsahuje zhruba 125 mg kofeinu.
  • Zelený čaj v průměru obsahuje 35 mg kofeinu na 230 ml nápoje.
  • Klasická Coca-Cola poskytuje 32 mg kofeinu v plechovce o objemu 335 ml.

 

Kromě výše zmíněných je vhodné také omezit vysoce zpracované potraviny, protože mohou mít vysoký obsah přidaného cukru, soli a nezdravých tuků.

Nejdůležitější vitamíny a minerály pro správný vývoj plodu a zdraví maminky najdete ve speciálních těhotenských balíčcích podle trimestrů. Sestavili jsme je pomocí odborníků z oblasti funkční medicíny a farmacie.

 

Na co si dát během těhotenství pozor? 

Máme pro vás kompletního průvodce zaměřeného na všechna důležitá období:

Období před početím miminka

Období I. trimestru

Období II. trimestru

Období III. trimestru

Období Šestinedělí

 

×