Vnitřnosti a jejich význam ve výživě člověka
Jaké vitamíny a minerály jednotlivé orgány obsahují? Jak se projevuje nedostatek těchto živin v našem těle? Kdo je deficitem nejčastěji ohrožen? Tip na 100% čistou orgánovou výživu v kapslích pro snadné užívání.
Když naši předkové porazili zvíře, bylo normální, že se zužitkovala každá část jeho těla. Mozek, plíce, srdce, játra, ledviny či varlata. Žaludek a střeva se používaly jako obaly na masné výrobky. Opravdu se využilo vše, doslova až po poslední chlup. V dnešní době, kdy jsou lidé naučeni nakupovat v obchodech, konzumují často jenom libovou svalovinu. Ta je sice bohatá na bílkoviny, ale nutričně cennější jsou právě orgány zvířat, které obsahují značná množství nezbytných vitamínů a minerálních látek. Pojďme se tedy podívat na stručný nutriční přehled jednotlivých orgánů.
Játra jsou detoxikačním orgánem těla, proteče přes ně velké množství krve. Jaterní buňky se odlišují od jiných v těle, mají mnoho funkcí a jsou nutričně velmi významné. Játra obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Níže v tabulce jsou orientační nutriční hodnoty hovězích jater.
Hovězí játra |
100 g |
% RHP |
Energie |
133 kcal |
7 |
Bílkoviny |
20,35 g |
43 |
Tuk (celkové lipidy) |
3,54 g |
6 |
Celkové omega 3 mastné kyseliny |
8,1 mg |
|
Celkové omega 6 mastné kyseliny |
17,0 mg |
|
Cholesterol |
274 mg |
|
Sacharidy |
3,54 g |
1 |
Vláknina |
0 g |
0 |
Cukry |
0 g |
|
Vitamín A (Retinol) |
21134 IU |
423 |
Vitamín B1 (Riboflavin) |
2,8 mg |
163 |
Vitamín B3 (Niacin) |
14,2 mg |
71 |
Vitamín B6 (Pyridoxin) |
0,8 mg |
42 |
Vitamín B12 (Kobalamin) |
67,3 μg |
1122 |
Železo |
5,0 mg |
28 |
Zinek |
4,2 mg |
28 |
Selen |
26,6 μg |
38 |
Měď |
11,8 mg |
591 |
*RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,2,3)
Srdce: Jeho úlohou je pumpovat krev po těle. Jedná se o specifickou a v těle jedinečnou svalovinu. Níže v tabulce jsou orientační nutriční hodnoty hovězího srdce. (1)
Hovězí srdce |
100 g |
% RHP |
Energie |
164 kcal |
8 |
Bílkoviny |
28,24 g |
40 |
Tuk (celkové lipidy) |
4,69 g |
7 |
Celkové omega 3 mastné kyseliny |
12,4 mg |
|
Celkové omega 6 mastné kyseliny |
460 mg |
|
Cholesterol |
210 mg |
|
Sacharidy |
0,15 g |
0 |
Vláknina |
0 g |
0 |
Cukry |
0 g |
0 |
Vitamín A (Retinol) |
0 IU |
0 |
Vitamín B1 (Riboflavin) |
1,0 mg |
60 |
Vitamín B3 (Niacin) |
8,5 mg |
43 |
Vitamín B6 (Pyridoxin) |
0,3 mg |
16 |
Vitamín B12 (Kobalamin) |
9,7 μg |
161 |
Železo |
4,9 mg |
27 |
Zinek |
1,9 mg |
13 |
Selen |
24,6 μg |
35 |
Měď |
0,4 mg |
22 |
RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,4,5)
Ledviny jsou párový orgán a jejich funkcí je filtrovat odpad a toxiny z krve. Opět se jedná o specifickou tkáň. Orientační nutriční hodnoty hovězích ledvin jsou uvedeny níže v tabulce.
Hovězí ledviny |
100 g |
% RHP |
Energie |
116 kcal |
6 |
Bílkoviny |
19,7 g |
39 |
Tuk (celkové lipidy) |
3,5 g |
5 |
Celkové omega 3 mastné kyseliny |
7,9 mg |
|
Celkové omega 6 mastné kyseliny |
350 mg |
|
Celkové sacharidy |
0,3 g |
0 |
Vláknina |
0 g |
0 |
Cukry |
0 g |
0 |
Vitamín A (Retinol) |
1578 IU |
32 |
Vitamín B1 (Riboflavin) |
3,2 mg |
189 |
Vitamín B3 (Niacin) |
9,1 mg |
45 |
Vitamín B6 (Pyridoxin) |
0,6 mg |
38 |
Vitamín B12 (Kobalamin) |
31,1 μg |
518 |
Železo |
5,2 mg |
29 |
Zinek |
2,2 mg |
15 |
Selen |
159 μg |
228 |
Měď |
0,5 mg |
24 |
RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,6)
Mozek. V mnoha kulturách je jeho pojídání v podstatě obřadní činnost. Jedná se o jedinečnou tkáň, která je bohatým zdrojem především omega 3 mastných kyselin. Níže v tabulce jsou orientační nutriční hodnoty vepřového mozku.
Vepřový mozek |
100 g |
% RHP |
Energie |
144 kcal |
7 |
Bílkoviny |
11,6 g |
23 |
Tuk (celkové lipidy) |
10,4 g |
16 |
Celkové omega 3 mastné kyseliny |
893 mg |
|
Celkové omega 6 mastné kyseliny |
102 mg |
|
Sacharidy |
0 g |
0 |
Vláknina |
0 g |
0 |
Cukry |
0 g |
0 |
Vitamín A (Retinol) |
0 IU |
0 |
Vitamín B1 (Riboflavin) |
0,3 mg |
18 |
Vitamín B3 (Niacin) |
4,8 mg |
34 |
Vitamín B6 (Pyridoxin) |
0,2 mg |
11 |
Vitamín B12 (Kobalamin) |
2,5 μg |
41 |
Železo |
1,8 mg |
10 |
Zinek |
1,4 mg |
10 |
Selen |
18,0 μg |
26 |
Měď |
0,3 mg |
14 |
RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,7)
Vitamíny a minerální látky, které vnitřnosti obsahují, jsou pro náš organismus velmi důležité a jejich deficit se může projevit špatnou funkcí našeho těla. Projevy nedostatku jsou různé a pro každý prvek a vitamín specifické, ale obecně se jedná o:
- únavu,
- anémii,
- celkovou slabost organismu
- problémy s pokožkou (akné, ekzémy)
- špatnou imunitu (nehojící se rány, časté a dlouhé infekce),
- psychoneurologické poruchy a problémy (u starších osob vyšší riziko propuknutí demence a například Alzheimerovy choroby),
- problémy s pamětí,
- u dětí špatný vývoj
Skupiny, které jsou ohroženy nedostatkem vitamínu a minerálních látek jsou nejčastěji:
- těhotné ženy (zde je i v ohrožení nenarozené dítě, které potřebuje mnoho látek pro svůj správný růst a vývoj)
- děti
- starší osoby
- pacienti s onemocněním imunity a onkologickými problémy
- osoby po náročné léčbě, chirurgických zákrocích
- ženy v reprodukčním věku
- muži a ženy v reprodukčním věku, kteří mají problémy s plodností
- pacienti, kteří trpí zánětlivým onemocněním střev, které snižuje vstřebatelnost nutrientů do těla
Takže už víme, že orgány zvířat jsou výživově velmi cenné a měly by být pravidelnou součástí naší stravy. Ale přesto mnoho lidí má problém s tím je pozřít, protože k tomu cítí odpor, příčí se jim konzistence jednotlivých orgánů a další i velmi individuální důvody. Samozřejmě je zde možnost přijímat vitamíny a minerály prostřednictvím pilulí a kapek potravních doplňků. ALE ty nám nedávají komplex všeho, tak jako potravina a navíc hrozí předávkování (zvláště u syntetických minerálů). Řešením by mohly být lyofilizované vnitřnosti v kapslích, které jsou v podstatě nejpřirozenější formou zdroje potřebných látek pro náš organismus, nejsou zatíženy přidanou chemií a konzervanty, a neobsahují žádné synteticky zpracované složky, jako tomu často bývá u potravních doplňků.
https://www.puravia.cz/212-pure-natura
Lyofilizace je v podstatě sušení mrazem, kdy se potravina šokově zamrazí, aby nevznikaly velké krystaly ledu, které poškozují buňky, a pak se ve vakuu využije jev sublimace. To znamená, že led přímo přechází v páru, z pevného skupenství do plynného skupenství, a potravina si tak zanechává své vlastnosti, obsahy důležitých látek a nemusí být konzervována jinak (vařením, přídavkem konzervatů, atd..). Jedná se o nejšetrnější proces konzervace potravin, který minimálně snižuje nutriční význam potraviny.
Pokud se vám příčí jíst zvířecí vnitřnosti ve formě jídla, tak lyofilizované vnitřnosti v kapslích mohou být pro vás řešením. Stejně jako v případě, že vyhledáváte vnitřnosti jako potravinu minimálně a je součástí vašeho jídelníčku sporadicky. Také je to velmi jednoduchý způsob, jak dostat nezbytné vitamíny, minerály a další látky do dětí, které mají problém s jídlem.
Zdroje:
- COYLE, Daisy. Are Organ Meats Healthy? Healthline [online]. 20.4.2017 [cit. 2020-06-08]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/organ-meats
- FoodData Central Search Results: BEEF LIVER. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [online]. 1.4.2019 [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/577301/nutrients
- Beef, variety meats and by-products, liver, cooked, pan-fried. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3470/2
- FoodData Central Search Results: Heart, cooked. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [online]. 4.1.2020 [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/782314/nutrients
- Beef, variety meats and by-products, heart, raw. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3464/2
- Beef, variety meats and by-products, kidneys, raw. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3466/2
- Pork, fresh, variety meats and by-products, brain, raw. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2182/2