🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Vnitřnosti a jejich význam ve výživě člověka

Jaké vitamíny a minerály jednotlivé orgány obsahují? Jak se projevuje nedostatek těchto živin v našem těle? Kdo je deficitem nejčastěji ohrožen? Tip na 100% čistou orgánovou výživu v kapslích pro snadné užívání.

Když naši předkové porazili zvíře, bylo normální, že se zužitkovala každá část jeho těla. Mozek, plíce, srdce, játra, ledviny či varlata. Žaludek a střeva se používaly jako obaly na masné výrobky. Opravdu se využilo vše, doslova až po poslední chlup. V dnešní době, kdy jsou lidé naučeni nakupovat v obchodech, konzumují často jenom libovou svalovinu. Ta je sice bohatá na bílkoviny, ale nutričně cennější jsou právě orgány zvířat, které obsahují značná množství nezbytných vitamínů a minerálních látek. Pojďme se tedy podívat na stručný nutriční přehled jednotlivých orgánů.

Játra jsou detoxikačním orgánem těla, proteče přes ně velké množství krve. Jaterní buňky se odlišují od jiných v těle, mají mnoho funkcí a jsou nutričně velmi významné. Játra obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Níže v tabulce jsou orientační nutriční hodnoty hovězích jater.

Hovězí játra

100 g

% RHP

Energie

133 kcal

7

Bílkoviny

20,35 g

43

Tuk (celkové lipidy)

3,54 g

6

Celkové omega 3 mastné kyseliny

8,1 mg

 

Celkové omega 6 mastné kyseliny

17,0 mg

 

Cholesterol

274 mg

 

Sacharidy

3,54 g

1

Vláknina

0 g

0

Cukry

0 g

 

Vitamín A (Retinol)

21134 IU

423

Vitamín B1 (Riboflavin)

2,8 mg

163

Vitamín B3 (Niacin)

14,2 mg

71

Vitamín B6 (Pyridoxin)

0,8 mg

42

Vitamín B12 (Kobalamin)

67,3 μg

1122

Železo

5,0 mg

28

Zinek

4,2 mg

28

Selen

26,6 μg

38

Měď

11,8 mg

591

*RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,2,3)

Srdce: Jeho úlohou je pumpovat krev po těle. Jedná se o specifickou a v těle jedinečnou svalovinu. Níže v tabulce jsou orientační nutriční hodnoty hovězího srdce.  (1)

Hovězí srdce

100 g

% RHP

Energie

164 kcal

8

Bílkoviny

28,24 g

40

Tuk (celkové lipidy)

4,69 g

7

Celkové omega 3 mastné kyseliny

12,4 mg

 

Celkové omega 6 mastné kyseliny

460 mg

 

Cholesterol

210 mg

 

Sacharidy

0,15 g

0

Vláknina

0 g

0

Cukry

0 g

0

Vitamín A (Retinol)

0 IU

0

Vitamín B1 (Riboflavin)

1,0 mg

60

Vitamín B3 (Niacin)

8,5 mg

43

Vitamín B6 (Pyridoxin)

0,3 mg

16

Vitamín B12 (Kobalamin)

9,7 μg

161

Železo

4,9 mg

27

Zinek

1,9 mg

13

Selen

24,6 μg

35

Měď

0,4 mg

22      

RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,4,5)


Ledviny jsou párový orgán a jejich funkcí je filtrovat odpad a toxiny z krve. Opět se jedná o specifickou tkáň. Orientační nutriční hodnoty hovězích ledvin jsou uvedeny níže v tabulce.

Hovězí ledviny

100 g

% RHP

Energie

116 kcal

6

Bílkoviny

19,7 g

39

Tuk (celkové lipidy)

3,5 g

5

Celkové omega 3 mastné kyseliny

7,9 mg

 

Celkové omega 6 mastné kyseliny

350 mg

 

Celkové sacharidy

0,3 g

0

Vláknina

0 g

0

Cukry

0 g

0

Vitamín A (Retinol)

1578 IU

32

Vitamín B1 (Riboflavin)

3,2 mg

189

Vitamín B3 (Niacin)

9,1 mg

45

Vitamín B6 (Pyridoxin)

0,6 mg

38

Vitamín B12 (Kobalamin)

31,1 μg

518

Železo

5,2 mg

29

Zinek

2,2 mg

15

Selen

159 μg

228

Měď

0,5 mg

24

 RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,6)

Mozek. V mnoha kulturách je jeho pojídání v podstatě obřadní činnost. Jedná se o jedinečnou tkáň, která je bohatým zdrojem především omega 3 mastných kyselin. Níže v tabulce jsou orientační nutriční hodnoty vepřového mozku.

Vepřový mozek

100 g

% RHP

Energie

144 kcal

7

Bílkoviny

11,6 g

23

Tuk (celkové lipidy)

10,4 g

16

Celkové omega 3 mastné kyseliny

 893 mg

 

Celkové omega 6 mastné kyseliny

102 mg

 

Sacharidy

0 g

0

Vláknina

0 g

0

Cukry

0 g

0

Vitamín A (Retinol)

0 IU

0

Vitamín B1 (Riboflavin)

0,3 mg

18

Vitamín B3 (Niacin)

4,8 mg

34

Vitamín B6 (Pyridoxin)

0,2 mg

11

Vitamín B12 (Kobalamin)

2,5 μg

41

Železo

1,8 mg

10

Zinek

1,4 mg

10

Selen

18,0 μg

26

Měď

0,3 mg

14

RHP – Referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka) pro dospělé, přepočítáno na kalorický příjem 2000 Kcal. Individuální dávka se může mírně lišit směrem nahoru i dolů. (1,7)


Vitamíny a minerální látky, které vnitřnosti obsahují, jsou pro náš organismus velmi důležité a jejich deficit se může projevit špatnou funkcí našeho těla. Projevy nedostatku jsou různé a pro každý prvek a vitamín specifické, ale obecně se jedná o:

  • únavu,
  • anémii,
  • celkovou slabost organismu
  • problémy s pokožkou (akné, ekzémy)
  • špatnou imunitu (nehojící se rány, časté a dlouhé infekce),
  • psychoneurologické poruchy a problémy (u starších osob vyšší riziko propuknutí demence a například Alzheimerovy choroby),
  • problémy s pamětí,
  • u dětí špatný vývoj

Skupiny, které jsou ohroženy nedostatkem vitamínu a minerálních látek jsou nejčastěji:

  • těhotné ženy (zde je i v ohrožení nenarozené dítě, které potřebuje mnoho látek pro svůj správný růst a vývoj)
  • děti
  • starší osoby
  • pacienti s onemocněním imunity a onkologickými problémy
  • osoby po náročné léčbě, chirurgických zákrocích
  • ženy v reprodukčním věku
  • muži a ženy v reprodukčním věku, kteří mají problémy s plodností
  • pacienti, kteří trpí zánětlivým onemocněním střev, které snižuje vstřebatelnost nutrientů do těla

Takže už víme, že orgány zvířat jsou výživově velmi cenné a měly by být pravidelnou součástí naší stravy. Ale přesto mnoho lidí má problém s tím je pozřít, protože k tomu cítí odpor, příčí se jim konzistence jednotlivých orgánů a další i velmi individuální důvody. Samozřejmě je zde možnost přijímat vitamíny a minerály prostřednictvím pilulí a kapek potravních doplňků. ALE ty nám nedávají komplex všeho, tak jako potravina a navíc hrozí předávkování (zvláště u syntetických minerálů). Řešením by mohly být lyofilizované vnitřnosti v kapslích, které jsou v podstatě nejpřirozenější formou zdroje potřebných látek pro náš organismus, nejsou zatíženy přidanou chemií a konzervanty, a neobsahují žádné synteticky zpracované složky, jako tomu často bývá u potravních doplňků.

https://www.puravia.cz/212-pure-natura

Lyofilizace je v podstatě sušení mrazem, kdy se potravina šokově zamrazí, aby nevznikaly velké krystaly ledu, které poškozují buňky, a pak se ve vakuu využije jev sublimace. To znamená, že led přímo přechází v páru, z pevného skupenství do plynného skupenství, a potravina si tak zanechává své vlastnosti, obsahy důležitých látek a nemusí být konzervována jinak (vařením, přídavkem konzervatů, atd..). Jedná se o nejšetrnější proces konzervace potravin, který minimálně snižuje nutriční význam potraviny.

Pokud se vám příčí jíst zvířecí vnitřnosti ve formě jídla, tak lyofilizované vnitřnosti v kapslích mohou být pro vás řešením. Stejně jako v případě, že vyhledáváte vnitřnosti jako potravinu minimálně a je součástí vašeho jídelníčku sporadicky. Také je to velmi jednoduchý způsob, jak dostat nezbytné vitamíny, minerály a další látky do dětí, které mají problém s jídlem.

 

Zdroje:

  1. COYLE, Daisy. Are Organ Meats Healthy? Healthline [online]. 20.4.2017 [cit. 2020-06-08]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/organ-meats
  2. FoodData Central Search Results: BEEF LIVER. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [online]. 1.4.2019 [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/577301/nutrients
  3. Beef, variety meats and by-products, liver, cooked, pan-fried. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3470/2
  4. FoodData Central Search Results: Heart, cooked. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE [online]. 4.1.2020 [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/782314/nutrients
  5. Beef, variety meats and by-products, heart, raw. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3464/2
  6. Beef, variety meats and by-products, kidneys, raw. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3466/2
  7. Pork, fresh, variety meats and by-products, brain, raw. SELF Nutrition data [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné z: https://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2182/2
×