Proč zařadit do jídelníčku fermentované potraviny? 7 výhod fermenovaných potravin a bylin
Naše babičky nedaly dopustit na kvašené zelí. V posledních letech je velkým hitem domácí výroba kefíru nebo kombucha. Fermentované potraviny se doporučují jako podpora zažívání i jako zdroj důležitých živin.
Co jsou fermentované potraviny?
Jedná se o potraviny, které prošly fermentací. Fermentace je proces, při kterém mikroorganismy rozkládají organické látky v potravinách. Tento proces přeměňuje původní surovinu na potravinu novou, často lépe stravitelnou a výživnější, s odlišnou chutí i vůní.
K fermentaci se dají použít bakterie, plísně i kvasinky. Dříve se díky kvašení mohly potraviny uchovávat delší dobu (konzervace) a byly zdrojem živin i dlouho po tom, co se původní suroviny sklidily. Jejich výhod si můžete užít i dnes!
- Mléčné výrobky:
- Jogurt: Vyrábí se fermentací mléka pomocí bakterií, které přeměňují laktózu (mléčný cukr) na kyselinu mléčnou, což dává jogurtu charakteristickou kyselou chuť.
- Kefír: Mléčný nápoj s obsahem probiotik, který se vyrábí pomocí kefírových kultur.
- Zelenina a ovoce:
- Kysané zelí: Fermentovaná kapusta, při jejíž výrobě se používají mléčné bakterie, které rozkládají cukry v zelí.
- Kimchi: Tradiční korejské fermentované zelí (nebo jiná zelenina) s kořením a dalšími přísadami.
- Luštěniny a obiloviny:
- Tempeh: Fermentovaný sójový výrobek z Indonésie, vyráběný pomocí plísně Rhizopus.
- Miso: Japonská fermentovaná pasta z vařených sójových bobů a soli, často používaná v polévkách.
- Nápoje:
- Kombucha: Fermentovaný nápoj z čaje a cukru, který se vyrábí pomocí symbiotické kolonie bakterií a kvasinek.
- Kvas: Tradiční slovanský fermentovaný nápoj, často vyrobený z chleba nebo obilí.
- Byliny
- BCAA a proteiny
Výhody fermentovaných potravin:
- Obsahují probiotika (hodné bakterie), které jsou prospěšné pro naše trávení. Udržují rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech, což je klíčové pro zdraví trávicího systému.
- Jsou prospěšné pro střevní mikrobiom, kde sídlí více než 70 % imunitních buněk. Většina našeho imunitního systému se nachází v našich střevech. Pokud máte špatnou střevní flóru, budete náchylnější k 🤒.
- Pomáhájí zvládat stres a zlepšovat náladu! Probiotika mohou pomoci produkovat a uvolňovat důležité trávicí enzymy, které spolupracují s chemickými látkami v mozku. Ten potřebuje dobře stravitelné živiny, aby mohl produkovat hormony, jako serotonin a dopamin, které regulují náladu.
- Díky obsaženým enzymům pomáhají tělu snadněji vstřebávat živiny.
- Například kysané zelí má vysoký obsah cholinu, který pomáhá s hubnutím. Probiotika pomáhají regulovat různé hormonální funkce, což může to mít pozitivní vliv na vaše chutě.
- Jsou velmi bohaté na vitamíny C a skupiny B.
- Stimulují pohyb střev.
Výhody fermentovaných doplňků stravy:
- Vyšší vstřebatelnost: Během fermentace se složité látky rozkládají na jednodušší živiny, které tělo vstřebá a zpracuje snadněji.
- Bioaktivita látek: Fermentační proces umí přeměnit neaktivní formy živin na ty aktivní s lepším efektem.
- Snížení obsahu antinutričních látek: Některé byliny a potraviny obsahují antinutriční látky, jako jsou fytáty nebo taniny, které mohou snižovat vstřebávání minerálů. Fermentace tyto látky může rozložit nebo neutralizovat, což vede k lepšímu vstřebávání.
- Zlepšení stability: Fermentace může zvýšit stabilitu některých bioaktivních látek v bylinách, což znamená, že jsou méně náchylné k degradaci během trávení. To zvyšuje jejich šance na to, že budou vstřebány ve střevech.
- Podpora střevní mikroflóry: Fermentované potraviny obsahují prospěšné probiotické bakterie, které podporují rovnováhu střevní mikroflóry, která je klíčová pro efektivní trávení a vstřebávání. Probiotika mohou produkovat vlastní enzymy, které napomáhají štěpení a vstřebávání bylinných sloučenin.
Fermentované doplňky stravy: byliny, houby i bcaa
Výhod fermentace se využívá i při zpracování bylin a vitálních hub.
- Nootropics směs: BIO adaptogeny, antioxidanty a enzymy aktivované kefírovo-kombuchovou fermentací pro podporu mozkových závitů a produktivity.
- Your Flora Symbiotics Goldspice: fermentovaná směs kurkumy a zázvoru s 35 kmeny laktobacilů pro podporu trávení.
- SI-BO GO: fermentovaná směs česneku, oregana a hřebíčku pro podporu střevního mikrobiomu.
- Rhodiola ALIVE: fermentovaná BIO rhodiola pro správný krevní tlak a kognitivní činnost.
- Ostropestřec mariánský BIO: fermentovaná bylina pro podporu správné funkce jater, trávení a krevního cukru.
- Tulsi BIO: fermentovaná bazalka posvátná v kombinaci s meduňkou pro zklidnění, dýchací cesty a imunitu.
- Your Flora Symbiotics Terrain: Fermentovaná směs aloe vera a kůry z jilmu habrolistého, podporující normální funkci střevního traktu, celkové pročištění a vylučování.
- Kef-flamex: Reishi ve fermentované úpravě pro podporu správných hladin cholesterolu, optimální funkci imunity a cévní soustavy.
- Fermentované proteiny nabízí skvělou stravitelnost, což ocení sportovci i lidé s citlivějším zažíváním.
Zajímavost: Kvašení, kysání nebo fermentace?
Prakticky mají všechy tři slova stejný význam, přestože se používají různě: kvašené zelí, kysané zelí, fermentovaná omáčka, fermentovaná zelenina…
Nebojte se fermentovaných potravin a využijte jejich benefitů!