🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Proč zařadit do jídelníčku fermentované potraviny? 7 výhod fermenovaných potravin a bylin

Naše babičky nedaly dopustit na kvašené zelí. V posledních letech je velkým hitem domácí výroba kefíru nebo kombucha. Fermentované potraviny se doporučují jako podpora zažívání i jako zdroj důležitých živin.

Co jsou fermentované potraviny?

Jedná se o potraviny, které prošly fermentací. Fermentace je proces, při kterém mikroorganismy rozkládají organické látky v potravinách. Tento proces přeměňuje původní surovinu na potravinu novou, často lépe stravitelnou a výživnější, s odlišnou chutí i vůní.

K fermentaci se dají použít bakterie, plísně i kvasinky. Dříve se díky kvašení mohly potraviny uchovávat delší dobu (konzervace) a byly zdrojem živin i dlouho po tom, co se původní suroviny sklidily. Jejich výhod si můžete užít i dnes!

  • Mléčné výrobky:
    • Jogurt: Vyrábí se fermentací mléka pomocí bakterií, které přeměňují laktózu (mléčný cukr) na kyselinu mléčnou, což dává jogurtu charakteristickou kyselou chuť.
    • Kefír: Mléčný nápoj s obsahem probiotik, který se vyrábí pomocí kefírových kultur.
  • Zelenina a ovoce:
    • Kysané zelí: Fermentovaná kapusta, při jejíž výrobě se používají mléčné bakterie, které rozkládají cukry v zelí.
    • Kimchi: Tradiční korejské fermentované zelí (nebo jiná zelenina) s kořením a dalšími přísadami.
  • Luštěniny a obiloviny:
    • Tempeh: Fermentovaný sójový výrobek z Indonésie, vyráběný pomocí plísně Rhizopus.
    • Miso: Japonská fermentovaná pasta z vařených sójových bobů a soli, často používaná v polévkách.
  • Nápoje:
    • Kombucha: Fermentovaný nápoj z čaje a cukru, který se vyrábí pomocí symbiotické kolonie bakterií a kvasinek.
    • Kvas: Tradiční slovanský fermentovaný nápoj, často vyrobený z chleba nebo obilí.
  • Byliny
  • BCAA a proteiny

 

Výhody fermentovaných potravin:

  1. Obsahují probiotika (hodné bakterie), které jsou prospěšné pro naše trávení. Udržují rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech, což je klíčové pro zdraví trávicího systému.
  2. Jsou prospěšné pro střevní mikrobiom, kde sídlí více než 70 % imunitních buněk. Většina našeho imunitního systému se nachází v našich střevech. Pokud máte špatnou střevní flóru, budete náchylnější k 🤒.
  3. Pomáhájí zvládat stres a zlepšovat náladu! Probiotika mohou pomoci produkovat a uvolňovat důležité trávicí enzymy, které spolupracují s chemickými látkami v mozku. Ten potřebuje dobře stravitelné živiny, aby mohl produkovat hormony, jako serotonin a dopamin, které regulují náladu.
  4. Díky obsaženým enzymům pomáhají tělu snadněji vstřebávat živiny.
  5. Například kysané zelí má vysoký obsah cholinu, který pomáhá s hubnutím. Probiotika pomáhají regulovat různé hormonální funkce, což může to mít pozitivní vliv na vaše chutě.
  6. Jsou velmi bohaté na vitamíny C a skupiny B.
  7. Stimulují pohyb střev.

 

Výhody fermentovaných doplňků stravy:

  1. Vyšší vstřebatelnost: Během fermentace se složité látky rozkládají na jednodušší živiny, které tělo vstřebá a zpracuje snadněji.
  2. Bioaktivita látek: Fermentační proces umí přeměnit neaktivní formy živin na ty aktivní s lepším efektem.
  3. Snížení obsahu antinutričních látek: Některé byliny a potraviny obsahují antinutriční látky, jako jsou fytáty nebo taniny, které mohou snižovat vstřebávání minerálů. Fermentace tyto látky může rozložit nebo neutralizovat, což vede k lepšímu vstřebávání.
  4. Zlepšení stability: Fermentace může zvýšit stabilitu některých bioaktivních látek v bylinách, což znamená, že jsou méně náchylné k degradaci během trávení. To zvyšuje jejich šance na to, že budou vstřebány ve střevech.
  5. Podpora střevní mikroflóry: Fermentované potraviny obsahují prospěšné probiotické bakterie, které podporují rovnováhu střevní mikroflóry, která je klíčová pro efektivní trávení a vstřebávání. Probiotika mohou produkovat vlastní enzymy, které napomáhají štěpení a vstřebávání bylinných sloučenin.

 

Fermentované doplňky stravy: byliny, houby i bcaa

Výhod fermentace se využívá i při zpracování bylin a vitálních hub.

  • Nootropics směs: BIO adaptogeny, antioxidanty a enzymy aktivované kefírovo-kombuchovou fermentací pro podporu mozkových závitů a produktivity.
  • Your Flora Symbiotics Goldspice: fermentovaná směs kurkumy a zázvoru s 35 kmeny laktobacilů pro podporu trávení.
  • SI-BO GO: fermentovaná směs česneku, oregana a hřebíčku pro podporu střevního mikrobiomu.
  • Rhodiola ALIVE: fermentovaná BIO rhodiola pro správný krevní tlak a kognitivní činnost.
  • Ostropestřec mariánský BIO: fermentovaná bylina pro podporu správné funkce jater, trávení a krevního cukru.
  • Tulsi BIO: fermentovaná bazalka posvátná v kombinaci s meduňkou pro zklidnění, dýchací cesty a imunitu.
  • Your Flora Symbiotics Terrain: Fermentovaná směs aloe vera a kůry z jilmu habrolistého, podporující normální funkci střevního traktu, celkové pročištění a vylučování.
  • Kef-flamex: Reishi ve fermentované úpravě pro podporu správných hladin cholesterolu, optimální funkci imunity a cévní soustavy.
  • Fermentované proteiny nabízí skvělou stravitelnost, což ocení sportovci i lidé s citlivějším zažíváním.

 

Zajímavost: Kvašení, kysání nebo fermentace?

Prakticky mají všechy tři slova stejný význam, přestože se používají různě: kvašené zelí, kysané zelí, fermentovaná omáčka, fermentovaná zelenina…

 

Nebojte se fermentovaných potravin a využijte jejich benefitů!

×