🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Část II.

Vitamín C vs. kyselina askorbová, biologické účinky v těle, jaké potraviny obsahují nejvíce vitamínu C, jak správně vybrat doplněk stravy?

předchozím článku jsme si odpověděli na otázky, jak je to s ukládáním vitamínu C na horší časy, ale také jakou roli hraje při podpoře imunitního systému a jaké škody může napáchat jeho nedostatek v lidském organismu.

Co se v dnešním článku dozvíte?

  • Účinky vitamínu C
  • Rozdíl mezi přírodním a syntetickým vitamínem C
  • Které potraviny jsou bohaté na vitamín C
  • Jak vybrat nejlepší vitamín C?
  • Má smysl infúze vitamínu C?

 

Účinky vitamínu C v lidském těle

1. Podpora imunity 

  • Vitamín C pomáhá imunitnímu systému zvládat zátěž, například při sportu nebo po náročném výkonu. Podporuje obranyschopnost těla a pomáhá rychleji bojovat (je-li to potřeba).

2. Tvorba kolagenu a zdravé tkáně

  • Kolagen je bílkovina, která tvoří základní stavební materiál pro kůži, kosti, cévy, dásně, zuby i chrupavky. Vitamín C napomáhá jeho správné tvorbě. Například zdravé cévy jsou mimo jiné tvořeny kolagenem, díky kterému lépe odolávají tlaku. Stejně tak kůže, díky dostatku koleganu je pružná, odolná a správně se hojí v případě poranění.

3. Energetický metabolismus

  • Vitamín C pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii. Díky tomu se cítíme méně unavení a máme více sil na každodenní aktivity.

4. Podpora nervové soustavy a psychiky

  • Nervy potřebují vitamín C, aby správně fungovaly. To se projevuje lepším zvládáním stresu a celkovou psychickou pohodou.

5. Ochrana buněk před poškozením

  • Vitamín C funguje jako antioxidant. Pomáhá chránit buňky před škodlivými látkami (volnými radikály), které se v těle tvoří při stresu, nemoci nebo vlivem znečištěného prostředí.

6. Snížení únavy a regenerace

  • Při nedostatku vitamínu C může člověk pociťovat vyčerpání. Jeho dostatečný příjem pomáhá tělu rychleji regenerovat a bojovat proti únavě.

7. Podpora vitamínu E a anti-aging

  • Vitamín C pomáhá regenerovat oxidovaný vitamín E, který funguje v těle jako důležitý antioxidant, a tím zvyšuje jeho účinnost. Společně chrání buňky před stárnutím a poškozením. 

8. Lepší vstřebávání železa

  • Vitamín C zlepšuje vstřebávání železa z potravy, což je velmi důležité pro vegetariány a vegany, které konzumují nehemové železo, jehož vstřebávání je oproti živočišným zdrojům nižší. Železo je zásadní pro tvorbu červených krvinek a dostatek energie.

 

 

Jak se liší přírodní vitamín C od kyseliny askorbové? 

Podíváme-li se celou problematiku z hlediska chemické struktury, rozdíl mezi přírodním a syntetickým vitamínem C není žádný. Pravdou je, že vitamín C se v přírodě nikde nenachází izolovaně a z toho plynou další uživatelsky podstatné rozdíly:

  • Přírodní vitamín C pochází z rostlinných zdrojů, jako jsou ovoce a zelenina, a obsahuje doprovodné látky, jako jsou bioflavonoidy, enzymy, minerály a další fytonutrienty. Tyto látky zvyšují jeho biologickou dostupnost, stabilitu a celkovou účinnost, což může být pro tělo přínosnější. Jeho výroba je náročnější a dražší. Doporučují se menší dávky několikrát denně.
  • Syntetický vitamín C (čistá kyselina askorbová) je chemicky identický, ale postrádá doprovodné látky. Je levnější, snadno dostupný a koncentrovaný, avšak může být méně stabilní a jeho účinnost se rychle snižuje kvůli rychlejšímu vylučování. Ideální je v případě nutnosti vyšší dávky liposomální vitamín C, která zajišťuje vysokou vstřebatelnost díky speciální distribuci v těle.

👨🏻‍⚕️ Doporučení Puravia odborníků: Pro dlouhodobé užívání doporučujeme přírodní zdroje vitamínu C z celistvých potravin v BIO kvalitě. Pokud potřebujete koncentrované a vyšší dávky, hledejte doplňky stravy v CLEAN LABEL kvalitě a liposomální formě, která zajišťuje vysokou vstřebatelnost.

 

Role bioflavonoidů 

Citrusové bioflavonoidy, jako jsou diosmin, hesperidin, naringin či rutin, patří mezi silné antioxidanty. Chrání tělo před poškozením volnými radikály, a tím pomáhají imunitnímu systému.

🍊 Bioflavonoidy se typicky nacházejí v bílé vrstvě pod kůrou citrusových plodů. Rutin (a bioflavonoidy obecně) můžete najít i jako vitamín P. Zejména rutin podporuje cévní kapiláry.

 

Potraviny bohaté na vitamín C

Přestože citrusové plody a listová zelenina patří mezi nejznámější zdroje vitamínu C, neobsahují ani zdaleka jeho nejvyšší koncentraci.

  • Například červená paprika se může pyšnit až 4x vyšším obsahem vitamínu C než citron
  • Australská švestka kakadu obsahuje až 100x vyšší množství vitamínu C, než je tomu u pomeranče či borůvek. 
  • Camu camu je nižší strom rostoucí v deštném Amazonském pralese, který je nazýván superpotravinou. Ne každý má možnost toto ovoce ochutnat, a tak jeho vysokou koncentraci vitamínu C můžeme užívat alespoň ve formě prášku.
  • Acerola neboli malpígie lysá obsahuje až 60 x více vitamínu C, než je tomu u pomerančů.  
  • Pokud však chcete obohatit jídelníček o vám dostupné potraviny (doporučujeme v BIO kvalitě od místních farmářů), nemusíte se přejídat pouze pomeranči a citrony. Sáhněte například po šípcích, čili papričkách, černém rybízu, brokolici, tymiánu, petrželi, kapustě, kiwi či jahodách.

 

Přesvědčte se sami o množství vitamínu C ve 100 g potravin, viz tabulka.

 

Citron 53 mg
Pomeranč 26,7 mg
Camu camu 2145 mg
Kakadu – australská švestka 5300 mg
Acerola 1644 mg
Šípek 426 mg
Čili paprička 143 mg
Brokolice 89 mg
Černý rybíz 190 mg
Tymián 160 mg
Kiwi 92,7 mg
Jahody 58,8 mg
Růžičková kapusta 85 mg
Petržel 133 mg

 

🌈 Jezte duhu! Pokud chcete mít dostatek vitamínu C, dejte si záležet na tom, abyste jedli pestrou stravu složenou ze všech barev duhy podle tzv. duhového talíře. Máte s konzumací dostatečného množství potravin bohatých na vitamín C problém, dejte šanci doplňkům stravy. 

 

Jak si vybrat kvalitní a účinné doplňky stravy obsahující vitamín C? 

  1. Dle české legislativy je stanovena doporučená denní dávka vitamínu C na 80 mg. A to je opravdu ta nejnižší hodnota, která nezohledňuje životní styl, kouření, infekce a stresové rozpoložení člověka.

  2. Pokud chcete doplnit vitamín C, nesahejte ihned po izolované a synteticky vyrobené kyselině askorbové. Zvažte šetrnější a kvalitnější výrobky, které přirozeně obsahují bioflavonoidy. Přínosnější jsou vitamíny z celistvých potravin v RAW a BIO kvalitě, které jsou šetrně vyráběny za nízkých teplot (pod 46 °C). Například 100% extrakt z Camu camu v RAW a BIO kvalitě.

  3. Vstřebatelnost kyseliny askorbové obsažené v klasických produktech je pouze 7–8 % z celkového množství, a při navýšení dávkování může docházet k nežádoucím účinkům v trávicím traktu.

  4. Pokud zvolíte kyselinu askorbovou, vždy sáhněte po liposomální formě, která zajišťuje maximální vstřebatelnost do těla, a to až 85–95 %. Liposomální forma navíc nedráždí žaludek při vyšších dávkách, jak je tomu u ostatních forem.

  5. Vitamín C zvyšuje vstřebávání nehemového železa, což je železo, které se nachází v rostlinách, jako je čočka, sója, quinoa a listová zelenina. Pokud jste tedy citliví na přetížení železem, pak se poraďte o užívání vitamínu C s vaším terapeutem. Pokud máte železa naopak nedostatek, pak bude vitamín C vaším skvělým pomocníkem. 

 

Intravenózní dávky vitamínu C – vyplatí se, nebo se jedná o marketingový tah?  

Při užívání vitamínu C z doplňků stravy se nevstřebává celé podávané množství. Intravenózní vitamín C je výrazně efektivnější z hlediska biologické dostupnosti a umožňuje dosažení terapeutických hladin, kterých perorální podání nedosáhne. Infuze vitamínu C představují vysoké množství této látky (obvykle 7,5 g), které se dostává rovnou do krve, a nemusí tak procházet skrz trávicí trakt. Pokud tedy máme deficit tohoto vitamínu, je intravenózní vitamín C skvělou volbou. Má však svá rizika, a proto je vždy nezbytné konzultovat nitrožilní podání vitamínu C s odborníky. 

Existuje mnoho klinik v ČR i na Slovensku, které podávají svým pacientům kyselinu askorbovou intravenózně. Kolik z nich opravdu potřebuje podání této formy je otázkou. 

 

Aktualizováno 27.11.2024

Zdroje:

  • https://www.huhs.edu/literature/Vitamin%20C.pdf
  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC%20-HealthProfessional/
×