🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Co jíst pro zdravé srdce? 8 potravin jako výživný poklad

Jaké potraviny jsou jako výživný poklad pro srdce? Vybrali jsme 8 nejlepších! Navíc pro vás máme i méně známé tipy na jejich přípravu, abychom podpořili vstřebatelnost účinných látek v těle a maximalizovali jejich výhody pro srdce.

A které potraviny srdci naopak ubližují? Podívejte se na naše video: Jak pomůžete svému srdci, když omezíte těchto 5 druhů potravin.

 

8 nejlepších potravin pro zdravé srdce

1. Česnek

Česnek obsahuje bioaktivní látky, zejména allicin, který má silné antioxidační vlastnosti. Udržuje cévní stěny zdravé a pružné a zlepšuje průtok krve.

  • Po nakrájení česneku nechte odpočinout asi 10-15 minut před vařením. Během tohoto času se uvolní enzymy, které pomáhají aktivovat allicin, klíčovou bioaktivní látku.

 

2. Kajenský pepř

Kajenský pepř obsahuje účinnou látku kapsaicin, která pomáhá snižovat LDL cholesterol a tvorbu plaků na stěnách cév.

  • Kapsaicin je rozpustný v tucích. Když konzumujete kajenský pepř, přidejte ho do jídla obsahujícího tuk, což pomůže zvýšit vstřebatelnost kapsaicinu.

 

3. Kurkuma

Kurkuma obsahuje účinnou látku kurkumin, která působí jako antioxidant a chrání před poškozením cév. Působí pozitivně na hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

  • Kurkumin má větší biologickou dostupnost, když je kombinován s černým pepřem. Černý pepř obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu.

 

4. Zázvor

Zázvor obsahuje bioaktivní složky, jako jsou gingeroly a šogaoly. Vědci zjistili z přehledu 26 studií, že významně snižuje triglyceridy (typ tuku) a LDL cholesterol a zároveň zvyšuje HDL cholesterol.

  • Vaření nebo přidávání zázvoru do nápojů, jako je zázvorový čaj, pomáhá uvolňovat gingeroly a šogaoly, což může zvýšit vstřebatelnost těchto bioaktivních složek.

 

5. Ořechy

Ořechy jsou bohaté na antioxidant vitamín E, který chrání cévy před poškozením. Obsahují také aminokyselinu L-arginin, která se v těle přeměňuje na oxid dusnatý. Ten pomáhá uvolňovat cévy, čímž zlepšuje průtok krve.

  • Namáčením ořechů před konzumací se může snížit obsah inhibičních látek, což zlepšuje naši schopnost trávit a vstřebávat živiny, které jsou v nich obsaženy.

 

6. Tučné ryby

Tučné ryby, jako je losos, treska, pstruh, sardinky, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Snižují hladinu triglyceridů a zpomalují tvorbu plaku, který blokuje tepny.

 

7. Cibule

Cibule obsahuje organické sloučeniny síry, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a rozkládat krevní sraženiny.

  • Organické sloučeniny síry v cibuli mohou být citlivé na tepelné zpracování. Konzumace syrové nebo jen krátce tepelně upravené cibule může uchovat více z těchto sloučenin.

 

8. Červená řepa

Červená řepa obsahuje dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Tento proces pomáhá rozšiřovat cévy a zlepšovat průtok kyslíku.

  • Při vaření červené řepy si dejte pozor, aby nedošlo k nadměrnému vaření, což by mohlo snížit obsah dusičnanů. Vaření na páře může být šetrnější.
×