Co jíst pro zdravé srdce? 8 potravin jako výživný poklad
Jaké potraviny jsou jako výživný poklad pro srdce? Vybrali jsme 8 nejlepších! Navíc pro vás máme i méně známé tipy na jejich přípravu, abychom podpořili vstřebatelnost účinných látek v těle a maximalizovali jejich výhody pro srdce.
A které potraviny srdci naopak ubližují? Podívejte se na naše video: Jak pomůžete svému srdci, když omezíte těchto 5 druhů potravin.
8 nejlepších potravin pro zdravé srdce
1. Česnek
Česnek obsahuje bioaktivní látky, zejména allicin, který má silné antioxidační vlastnosti. Udržuje cévní stěny zdravé a pružné a zlepšuje průtok krve.
- Po nakrájení česneku nechte odpočinout asi 10-15 minut před vařením. Během tohoto času se uvolní enzymy, které pomáhají aktivovat allicin, klíčovou bioaktivní látku.
2. Kajenský pepř
Kajenský pepř obsahuje účinnou látku kapsaicin, která pomáhá snižovat LDL cholesterol a tvorbu plaků na stěnách cév.
- Kapsaicin je rozpustný v tucích. Když konzumujete kajenský pepř, přidejte ho do jídla obsahujícího tuk, což pomůže zvýšit vstřebatelnost kapsaicinu.
3. Kurkuma
Kurkuma obsahuje účinnou látku kurkumin, která působí jako antioxidant a chrání před poškozením cév. Působí pozitivně na hladiny cholesterolu a krevního tlaku.
- Kurkumin má větší biologickou dostupnost, když je kombinován s černým pepřem. Černý pepř obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu.
4. Zázvor
Zázvor obsahuje bioaktivní složky, jako jsou gingeroly a šogaoly. Vědci zjistili z přehledu 26 studií, že významně snižuje triglyceridy (typ tuku) a LDL cholesterol a zároveň zvyšuje HDL cholesterol.
- Vaření nebo přidávání zázvoru do nápojů, jako je zázvorový čaj, pomáhá uvolňovat gingeroly a šogaoly, což může zvýšit vstřebatelnost těchto bioaktivních složek.
5. Ořechy
Ořechy jsou bohaté na antioxidant vitamín E, který chrání cévy před poškozením. Obsahují také aminokyselinu L-arginin, která se v těle přeměňuje na oxid dusnatý. Ten pomáhá uvolňovat cévy, čímž zlepšuje průtok krve.
- Namáčením ořechů před konzumací se může snížit obsah inhibičních látek, což zlepšuje naši schopnost trávit a vstřebávat živiny, které jsou v nich obsaženy.
6. Tučné ryby
Tučné ryby, jako je losos, treska, pstruh, sardinky, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Snižují hladinu triglyceridů a zpomalují tvorbu plaku, který blokuje tepny.
7. Cibule
Cibule obsahuje organické sloučeniny síry, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a rozkládat krevní sraženiny.
- Organické sloučeniny síry v cibuli mohou být citlivé na tepelné zpracování. Konzumace syrové nebo jen krátce tepelně upravené cibule může uchovat více z těchto sloučenin.
8. Červená řepa
Červená řepa obsahuje dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Tento proces pomáhá rozšiřovat cévy a zlepšovat průtok kyslíku.
- Při vaření červené řepy si dejte pozor, aby nedošlo k nadměrnému vaření, což by mohlo snížit obsah dusičnanů. Vaření na páře může být šetrnější.