5 prokázaných zdravotních benefitů čokolády + Ebook zdarma
Čokoláda v sobě skrývá mnohem více než jen lahodnou chuť. Ve skutečnosti má příznivé účinky na zdraví, které vám v tomto článku odhalíme. Přečtěte si je a váš pohled na čokoládu se změní k lepšímu. Zde je 5 vědecky podložených zdravotních benefitů hořké čokolády a kakaa.
Navíc pro vás máme ve spolupráci s Vitalvibe Ebook o čokoládě a rituálním kakau, který si můžete zdarma STÁHNOUT Ebook o čokoládě a rituálním kakau.
1. Čokoláda je plná živin
Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, bude navíc výživná. Hořká čokoláda obsahuje poměrně velké množství rozpustné vlákniny a je nabitá minerálními látkami.
100 gramů hořké čokolády se 70-85 % kakaa obsahuje:
- 11 gramů vlákniny
- 66 % doporučené denní dávky železa
- 57 % doporučené denní dávky hořčíku
- 196 % doporučené denní dávky mědi
- 85 % doporučené denní dávky manganu
- Kromě toho obsahuje také draslík, fosfor, zinek a selen.
🍫 Kakao a hořká čokoláda mají také dobrý profil mastných kyselin. Tuky se skládají převážně z kyseliny olejové (tuk prospěšný pro srdce, který se nachází také v olivovém oleji), kyseliny stearové a kyseliny palmitové. Kyselina stearová má navíc vliv na hladinu cholesterolu v těle.
2. Je silný zdroj antioxidantů
Antioxidační účinky potravin vědci umí snadno změřit. V podstatě postaví proti vzorku potraviny skupinu volných radikálů a zjišťují, jak dobře dokáží antioxidanty v potravině volné radikály zneškodnit. Na základě těchto studií je čokoláda považována za bohatou na antioxidanty.
Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní. Patří mezi ně mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny. Podle výzkumu mohou polyfenoly v hořké čokoládě v kombinaci s dalšími potravinami, jako jsou mandle a kakao, ovlivňovat hladiny cholesterolu.[1]
- Jedna studie [2] ukázala, že kakao a hořká čokoláda mají větší antioxidační aktivitu i obsah polyfenolů a flavanolů než jiné druhy ovoce, mezi které patřily borůvky a bobule acai.
Jste milovníci čokolády? Pak si rozhodně zamilujete naše čokoládové novinky od Vitalvibe. Jsou v nejčistší podobě a z BIO kakaových bobů z Peru, které jsou zpracovány bez pražení a při nízkých teplotách. Díky tomu získáte v každé tabulce čokolády plno antioxidantů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek.
3. Čokoláda má vliv na průtok krve a krevní tlak
Flavanoidy obsažené v hořké čokoládě mohou stimulovat endotel, výstelku tepen, k produkci oxidu dusnatého (NO). [3] Jednou z funkcí NO je vysílat signály tepnám, aby se uvolnily, což snižuje odpor při průtoku krve, a tím může pomoci snižovat krevní tlak.
4. Může chránit pokožku před sluncem
Bioaktivní látky obsažené v hořké čokoládě mohou být prospěšné i pro vaši pokožku. Flavanoly, patřící mezi flavonoidy (antioxidanty), mohou chránit před slunečním zářením, zlepšují prokrvení pokožky a podporují její hydrataci.[4]
Minimální erytémová dávka (MED) je minimální množství UVB paprsků, které je nutné k tomu, aby 24 hodin po expozici způsobilo zarudnutí kůže. Studie prokázaly, že MED se může zvýšit, a dokonce zdvojnásobit po konzumaci tmavé čokolády nebo kakaa s vysokým obsahem flavanolu po dobu 12 týdnů. [5] Výsledkem je, že vaše pokožka má lepší ochranu před sluncem.
Čokoláda sice nemůže nahradit opalovací krémy, ale ochranu před sluncem s ní můžete velice chutně podpořit. Začít s takovou čokoládovou kůrou by bylo nutné už několik týdnů před dovolenou, což se může bít se snahou zhubnout pár kil do plavek. Kvůli tomu si ale čokoládu odpírat nemusíte, jen si ji dopřejte střídmě a kvalitní variantě :)
5. Je přínosná pro střevní mikrobiom
Polyfenoly v hořké čokoládě fungují jako palivo pro hodné střevní mikroby. Kakao je také prebiotikum, tedy druh vlákniny, kterou střevní bakterie tráví. Hořká čokoláda tak může podpořit pestrost vašeho střevního mikrobiomu, který je důležitý pro celkové zdraví organismu.
❤️🔥 BONUS: Čokoláda zlepšuje náladu!
Čokoláda má překvapivě hluboký vliv na naši psychiku!
- Flavonoly obsažené v hořké čokoládě stimulují uvolňování endorfinů a napomáhají duševní pohodě.
- Serotonin: Čokoláda obsahuje látky, které stimulují produkci serotoninu, což je neurotransmiter přezdívaný "hormon štěstí". Vysoká hladina serotoninu je spojována s pocity štěstí a spokojenosti.
- Fenylethylamin (PEA): Tato sloučenina je známá jako „látka lásky“. Působí podobně jako chemické procesy v mozku při zamilování, což může vysvětlovat, proč má čokoláda schopnost povzbudit, a proč ji tak milujeme!
- Anandamid: Tato sloučenina obsažená v čokoládě ovlivňuje receptory v mozku a přináší pocity pohody a klidu.
- Hořčík: Čokoláda, zejména tmavá, je bohatá na hořčík, který přispívá ke snížení stresových hormonů, jako je kortizol.
- Theobromin: Má mírně stimulační účinky podobné kofeinu, ale jemnější. Dodává energii bez typického „výkyvu“, jaký někdy způsobuje káva.
- Tryptofan: Prekurzor serotoninu, který pomáhá udržovat dobrou náladu a stabilní emocionální stav.
- Beta-endorfiny: Konzumace čokolády podporuje uvolňování endorfinů, které působí jako přirozená analgetika a přispívají k pocitu radosti, štěstí a pohody!
Nic z toho však neznamená, že bychom měli čokoládou řešit psychickou nepohodu. Přestože může být kvalitní hořká čokoláda přínosná pro zdraví, nepřejídejte se - stále platí, že je plná kalorií. Vybírejte takovou čokoládu, která obsahuje minimálně 70% kakaa - čím vyšší procento, tím méně cukru. Čokoláda je pozoruhodná potravina, kterou si díky informacím v tomto článku určitě vychutnáte ještě více :)
Zdroje:
[1] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/jaha.116.005162#d3e3715
[2] https://bmcchem.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-5-5
[3] https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/4/216/1817794
[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869152100154X
[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869152100154X