Wild & Coco – lahodné a zdravé kokosové speciality
Máte rádi kokos? Ve mně vzbuzuje tento exotický plod vzpomínku na mé dětství, kdy jsem jej poprvé ochutnala. Nic tak fascinujícího jsem do té doby nezkusila a dodnes patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších potravin.
Pokud rozmixujete nasušenou dužinu, získáte mouku tak lahodnou a tvárnou, že jí můžete nastavit spoustu korpusů, dezertů či koláčových těst. A to se hodí zejména při diabetu, případně též v nízkosacharidovém stravování.
Kokosový ořech, přesněji pak olej z něj, je ceněný zejména pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které utvářejí až 90 % jeho celkového složení.
Wild & Coco – to nejlepší z kokosu
Na sílu kokosu vsadila také česká firma Wild & Coco.
"Proč kokos? Kokos hydratuje, regeneruje, dodává energii a je plný zdravých tuků, elektrolytů, vitamínů, minerálů i antioxidantů. Mladý kokos je plný enzymů a prebiotické vlákniny, tvoří tak skvělý základ pro fermentaci.”
Zakladatelé firmy věří, že harmonie těla se díky kokosu objevuje snáz. Celá jejich filosofie by se dala vyjádřit třemi slovy – síla, vděčnost, radost.
1. SÍLA vychází z mikrobiomu
Jakou roli v tom hraje kokos? Spojením tradičních a moderních metod, jako je například fermentace, vyrábí a přináší na trh produkty plné speciálních probiotických kmenů. Díky inovativní paskalizaci dokáží prodloužit jejich trvanlivost, díky hlubokému zamražení uchovat maximum živin. Co se týče obsažených ingrediencí, kombinují lokální i exotické přírodní ingredience, jako jsou mladý kokos, luštěniny, bobuloviny, kvašená zelenina či bezlepkové obilí.
„Všechny nemoci začínají ve střevech. Nechť je strava vaším lékem a lékem je vaše strava.” Hippokratés
Pokud můžeme o některém produktu této značky říci, že doslova pohladí vaše střeva, potom je to jednoznačně Histabiotics. Citlivě zvolená směs probiotických kmenů, které nevytvářejí histamin a regulují jeho přirozenou tvorbu. Histabiotics mohou harmonizovat Vaše zažívání dvěma způsoby:
Zmírnění existující citlivosti na potraviny či histamin – Histabiotics dlouhodobě pomáhají regulovat histamin při již existující potravinové senzitivitě či histaminové intoleranci.
Podpora zdraví střev a snižování propustnosti střevní stěny – Histabiotics podporují obnovení střevní stěny a její udržení v optimálním stavu. Tím velmi pomáhají v řešení problémů s propustným střevem (takzvaným „leaky gut”), kvůli kterému mohou vznikat nové potravinové senzitivity.
Více informací o produktu naleznete ZDE.
2. Vděčnost
Vděčnost je emoce, která nám pomáhá zaměřovat se na všechno, čeho si ve svém životě ceníme. Za co jsou vděční ve Wild and Coco?
- Že kokosy zpracovávají v nejvyšších hygienických podmínkách.
- Že kokosy i veškeré další suroviny jsou pěstované přirozeně, v bio kvalitě.
- Že zaoceánské lodě, které používají, používají nízkosirné palivo.
- Že z přístavu v Evropě mohou přivézt kokosy do naší výrobny vlakem.
- Že existují udržitelné obaly a snadno odstranitelné etikety.
- Že mohou používat strukturovanou živou vodu Stabfor.
- Že mohou ochraňovat prales v Indonésii a na Kostarice.
- Že mají příležitost experimentovat se surovinami a postupy zpracování, které jim ostatní vymlouvají.
3. Radost
Vše, co jíme, co děláme a v co věříme, zásadně ovlivňuje naše celkové zdraví. Dle zakladatelů firmy Wild and Coco je radost čistě biochemický jev, který vzniká ve střevech. Nejen hormony tedy ovlivňují naše emoce.
Máte-li rádi kokos, určitě si jej dopřejte a užijte. V jakékoliv podobě. A to nejen pro jeho výtečné chuťové vlastnosti, ale také zajímavé látky, které ve své dužině ukrývá.
My v Puravii milujeme Bio kokosovou pomazánku natural. Nejen že výborně chutná, ale je doslova nabitá MCT tuky. To je to, co tuto pomazánku charakterizuje. Je vyrobena z čisté dužiny dozrálých kokosových ořechů a je bez laktózy. Vhodná je také pro vegany. Výborná je k přímé konzumaci, ale také pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Plnohodnotně nahradí kokosové mléko.
Na závěr jsme si pro vás společně s nutriční poradkyní Mgr. Zuzanou Švédovou připravili speciální recept z dužiny kokosu. Tu můžete umlít na mouku, kterou pak smícháte s klasickými koláčovými ingrediencemi.
Jahelný koláč s mrkví a jablečnou přesnídávkou
100 g jáhlové mouky
50 g pohankové mouky
50 g kokosové mouky
10 g vinného kamene
150 g jablečné přesnídávky bez cukru
3 vejce
80 g kokosového cukru či 100 g čekankového sirupu
400 g mrkve nastrouhané najemno
kokosový olej na vymazání formy
10 g kokosu na vysypaní formy
Jáhlovou mouku smísíme s pohankovou moukou a s moukou z kokosu. Přidáme vinný kámen, kokosový cukr či čekankový sirup, vejce, přesnídávku a nastrouhanou mrkev. Jakmile je hotovo, těsto umístíme do koláčové formy, kterou jsme vymazali kokosovým olejem a vysypali kokosem. Pečeme zhruba 50 minut při 180 °C. Dozdobíme.
Přejeme Vám dobrou chuť.