Víte, jaké potraviny vápníku obsahují nejvíce, a kterými si jeho hladinu naopak snižujete?
Většina lidí si vápník spojí se zdravými kostmi a mléčnými výrobky. Vápník je však nezbytný i pro krevní srážlivost, svaly a nervy. Víte, jaké potraviny vápníku obsahují nejvíce, a kterými potraviny si naopak hladinu vápníku (nevědomě) snižujete?
ČLÁNEK (8 minut)
V článku se dozvíte:
- Proč potřebujeme vápník?
- Jaké potraviny ho obsahují?
- Které látky jsou důležité pro správné vstřebávání vápníku?
- Jaké látky jeho hladinu snižují?
- Jak vybrat nejlepší vápník a kolik ho užívat?
Funkce: je vápník na zuby?
Vápník tvoří základní stavební kámen kostí i zubů a udržuje jejich správnou stavbu. Přestože se 99 % jeho celkového množství v lidském těle ukrývá právě v kostech a zubech, vápník se podílí i na dalších důležitých dějích:
- Přispívá k normální srážlivosti krve, protože je zapojený do tzv. koagulační kaskády (reakce, kterou dochází k zastavení krvácení).
- Podporuje energetický metabolismus.
- Podílí se na normální činnosti svalů: Aby docházelo k plynulému střídaní relaxace a kontrakce svalových vláken, je potřeba dostatečná hladina vápníku.
- Podporuje vedení nervových přenosů: vápník je součástí nervových zakončení, kterými se přenáší informace z nervové soustavy dále do těla.
- Podílí se na dělení a specializaci buněk.
- Pomáhá s aktivací enzymů v průběhu trávení živin.
Vápník a vitamín D jsou živiny potřebné pro normální růst a vývin kostí u dětí - a nejen u nich. Příjem vápníku a vitamínu D je důležitý také pro ženy po menopauze, protože oba pomáhají snižovat pokles kostního minerálu (řídnutí kostí). Nízká hustota kostí je rizikovým faktorem pro osteoporotické zlomeniny kostí.
Jak doplnit vápník: DDD a zdroje
Jak zvýšit vápník v těle? Ideálně jeho konzumací díky pestré, kvalitní a vyvážené stravě. Přesto se často setkáváme s jeho nedostatek u dětí i dospělých. Vápník se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích, a proto jeho adekvátní příjem může být pro některé skupiny lidí problémem (vegani, lidé s intolerancí či alergií).
Nedostek může mít vážné následky, protože pokud člověk nemá dostatek kalcia, tělo si ho začne brát z kostí.
Doporučený denní dávka se liší v závislosti na věkové skupině. Nároky se zvyšují v menopauze, během těhotenství a kojení.
- Děti do 10 let: 500 mg vápníku denně
- Dospívající 11 - 18 let: 1000 mg denně
- Dospělí nad 19 let: 700 mg denně
- Dospělí nad 50 let: až 1200 mg denně
- Těhotné a kojící: 1200 - 1600 mg denně
Vápník v potravinách
Nedostatkem vápníku v dietě trpí až 20 % dětí. Dospělí na tom nejsou lépe. Abychom pokryli denní dávku pro dospělého, potřebujeme mít 250 mg vápníku na 1 porci jídla, což může být 200 ml kvalitního mléka, 30 g sýra, 150 mg jogurtu, 600 g pomerančů nebo 0,5 kg listové zeleniny.
Potraviny obsahující vápník:
- mléčné výrobky, tvaroh, sýry (ideálně ty méně tučné a v BIO kvalitě)
- mák
- lískové oříšky, madle, chia semínka, sezam
- zelená nať (kopr, petrželka, pažitka)
- mořské řasy, sója
- kapusta, brokolice, čínské zelí
Jak vybrat nejlepší vápník?
Stejně jako u jiných minerálů, sáhnout můžete po citrátu, karbonátu (může způsobit trávicí obtíže), glukonátu i laktátu. Jedná se o různé sloučeniny, které obsahují určité množství elementárního vápníku s různou vstřebatelností.
My jsme v Puravia Labs vsadili na čistě přírodní zdroj vápníku z vaječných skořápek, protože jsme přesvědčení, že je nejlepší. Tento typ vápníku neobsahuje chemické látky, které by při dlouhodobém užívání zatěžovaly organismus, nebo by potenciálně mohly vadit lidem s intolerancemi. Vápník je ve formě uhličitanu vápenatého, který má v porovnání s jinými typy nejvyšší biologickou dostupnost v těle. Navíc obsahuje další minerály, jako hořčík, ve skvělém poměru.
Vápník se může vyrábět z ústřičných skořápek, kostní moučky nabo dolomitu. Méně kvalitní produkty z těchto surovin mohou obsahovat toxické olovo.
Vstřebávání
Aby se vápník správně vstřebával z potravy, potřebuje přítomnost jiných živin, jako fosfor, vitamín D a hořčík. Ke vstřebávání kalcia dochází v tenkém střevě za podpory vitamínu D. Ze střeva se vápník dostane do krve, odkud ho pak tělo zabuduje do kostí nebo zubů ve formě minerálu fosforečnanu vápenatého. Pro uložení vápníku v této formě kostního minerálu je potřeba přítomnost dalších látek - fosforu, vitamín D a K.
Co zhoršuje vstřebávání?
- zvyšující se věk
- příjem fosfátů a kyseliny fyzinové, které běžně najdeme v pečivu (resp. slupkách obilovin). Ve střevě na sebe navážou minerály a tvoří s nimi nerozpustné sloučeniny, které vyloučíte z těla ven.
- současná konzumace většího množství šťavelanů (špenát, rebarbora, rybíz)
- současná konzumace velkého množství tuků
- tavicí sole v tavených sýrech
- oxaláty
- vláknina
- kyselina fosforečná v sycených kolových nápojích
- alkohol, cigarety, káva, černý čaj, nadbytek soli
- farmakoterapie (léky při hormonální substituci, léky na snížení kyselosti zažívání, antibiotika, aj.)
- nedostatek vitamínu D3 a K2
Proč užívat kombinaci?
Vápník a fosfor: Společně fungují jako misky vah. Když jednoho začne být v těle nadbytek, tělo se druhého začne zbavovat, aby nastala rovnováha. Prakticky to znamená, že pokud suplementujeme vápník, měli bychom ho tělu dodávat v kombinaci s fosforem, aby nedošlo k nedostatku fosforu. Ten je pro správný stav kostí a zubů stejně důležitý jako vápník. Pro co nejlepší efekt doporučujeme přidat vitamín D3 + K2 a k samostatnému vápníku vždy přidat hořčík.
Kdo by si měl dát pozor na předávkování a vysokou hladinu vápníku?
Denní dávka by neměla přesáhnout 2500 mg a musíme zmínit, že nadměrný příjem vápníku nezvyšuje kostní ochranu. Do řízení správné hladiny vápníku jsou zapojené ledviny a endokrinní žlázy. Jestliže řešíte obtíže s těmito orgány spojené, konzultujte užívání s lékařem nebo kontaktujte naši odbornou poradnu.
Zdroje:
- https://www.nzip.cz/clanek/536-vapnik-v-diete
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/
- https://www.remedia.cz/rubriky/lekove-profily/prasek-z-vajecnych-skorapek-10129/