Mléčné kefírové kultury 3 balení
Ahoj, jsem WUGI, pytlíček plný kefírových kultur, ze kterého si můžete doma udělat vlastní kefír. Stačí k tomu trochu mléka.
Proč? Protože domácí kefír vzniká fermentováním neboli kvašením. Vykouzlím čerstvý mléčný kefír z jakéhokoli živočišného mléka!
A mám slabost pro lyofilizované ovoce. Ale nestydím se za to.
Lepší než jogurt
Přpravte si poctivý kefír z kvalitního mléka. Kravské, kozí i ovčí mléko, všechna mají kultury rády. Připravuje se při pokojové teplotě - bez jogurtovače. Pít ho můžete jen tak samotný nebo s medem či ve smoothie. Potěší vás vymražený jako zmrzlina nebo našlehaný v nepečených dezertech. Používáme ho i pro přípravu fermentovaných kaší přes noc.
Jak kefír vzniká?
Mléčný kefír vzniká fermentací (zjednodušeně kvašením) kefírových kultur v mléce. Kefírové kultury se krmí laktózou (mléčným cukrem), mění ho na, kyselinu mléčnou, pár bublinek (oxid uhličitý) a další látky. Přitom zůstavají kultury živé.
Mléčný kefír je jako osvěžující jogurtový nápoj. Obsahuje minimum laktózy.
Obsah, složení a dávkování
Mléčný kefír si můžete dopřát denně, je to podobné, jako s jogurty. Jen pokdu nejste na jogurty a kefíry zvyklí, doporučujeme začít s menším množstvím a postupně navyšovat - třeba na 400 ml za den.
Složení: Dextróza jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů: Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Saccharomyces, Kluyveromyces)
Může obsahovat stopy mléka.
Balení obsahuje 3 sáčky s 5g mléčných kefírových kultur a připravíte s ním postupně až 100 litrů poctivého kefíru. Z 1 sáčku kultur vyrobíte 30 - 35 litrů mléčného kefíru v průběhu 1 měsíce, a tak můžete čtvrt roku fermentovat nepřetržitě nebo si mezi jednotlivými sáčky udělat pauzu.
Skladujte v LEDNICI (příp. v chladu do 20°C). Minimální dobu trvanlivosti garantujeme 9 a více měsíců od dodání.
Země původu: EU
Příprava mléčného kefíru
Nachystejte si
- 1,15 l uzaviratelnou sklenici
- 1 l čerstvého kravského, ovčího nebo kozího mléka (čerstvé, plnotučné, pasterované)
Dobrá rada!
Výsledná chuť kefíru záleží na kvalitě použitého mléka. Doporučujeme používat čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě (pasterované). Farmářské mléko z malochovu je skvělé, avšak je možné, že takové poctivé "živé" mléko bude pracovat samo o sobě a příprava kefíru z něj se nemusí povést! Taková je naše zkušenost i zpětná vazba zákazníků. Je vhodné farmářské mléko před přípravou převařit a nechat vychladit. Pro přípravu je pak jistotou BIO čerstvé pasterované mléko (seženete v supermarketu).
Doba přípravy se mírně liší s teplotou prostředí a druhem mléka. Pokud se vám kefír srazil, nezkazil se.
Přípravu kefíru můžete shlédnout také v minutovém VIDEO NÁVODU.
Prvotní příprava
- Vysypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do 1l mléka (o teplotě max. 29°C) a dobře promíchejte. Sklenici uzavřete. Směs ponechte stát cca 48 hodin při pokojové teplotě (22 - 25°C, při vyšší teplotě stačí kratší doba) a občas ji promíchejte. Srážení kefíru je ěžný jev a nejde o kažení. Začne-li se kefír srážet, dobře jej promíchejte a fermentaci ukončete - pokračujte s opakovanou přípravou nebo kefír zkonzumujte.
- Po cca 48 hodinách je kefír hotov (rozdíl v době přípravy závisí na teplotě prostředí a druhu mléka -> přečtěte si více zde). Pro přípravu další várky si nechte stranou 100 ml kefíru. Zbylý kefír můžete konzumovat samotný nebo jej ochuťte medem, sirupem, ovocem nebo džemem. V případě potřeby uchovávejte v lednici a zkonzumujte cca do týdne (záleží na čerstvosti a kvalitě mléka).
Opakovaná příprava
- Na přípravu další várky použijte 100 ml hotového kefíru a libovolné množství mléka (maximálně 1l). Směs dobře promíchejte, láhev uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
- K přípravě každé další várky stačí běžně pouze 24 hodin. Pomocí 100 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 30x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách i kvalitě mléka. Zůstává-li mléko sladké a kefír nevzniká, zkontrolujte, zda kultury měly správnou teplotu pro přípravu, případně použijte nový sáček.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bezkofeinové nápoje |
---|---|
Atypická doprava: | 0 |
Bez cukru: | 0 |
Děti: | 0 |
Ženy: | 0 |
Muži: | 0 |
Těhotné a kojící: | 0 |
Novorozenci: | 0 |
Senioři: | 0 |
Sportovci: | 0 |
Dostupné na prodejně: | 0 |
Bez GMO: | 0 |
Bez lepku: | 0 |
Bez mléka: | 0 |
Bez plastu: | 0 |
Bez sóji: | 0 |
Bio: | 0 |
CLEAN LABEL: | 1 |
Doporučujeme: | 0 |
Gaps: | 0 |
Keto: | 0 |
Low carb: | 0 |
Pale: | 0 |
Paleo: | 0 |
Raw: | 1 |
Top produkty: | 0 |
Vegan: | 0 |
Vegetarian: | 0 |
Z celistvých potravin: | 0 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Značka Wugi se soustředí na výrobu fermentovaných výrobků. Wugi kefírové kultury jsou snadnou a rychlou variantou, kterou si náš mikrobiom ihned zamiluje. Nejen že se tato značka snaží podporovat zdraví prospěšnými fermentovanými kulturami, ale používají také ekologické rozložitelné výplně a kompostovatené izolepy!