Hovězí kolagen
Kolagen není důležitý pouze pro kosti, klouby, pleť, vlasy, ale také pro trávení, hubnutí, celkový stav pokožky, chrupavky, nehty a svalstvo. Díky širokému spektru účinků na zdraví a funkci těchto částí těla je kolagen velmi žádaný. To platí obzvláště u kvalitního hovězího kolagenu.
Právě hovězí kolagen obsahuje nejvíce kolagenu I. a III. typu, což jsou dva typy kolagenu, které jsou nejvíce zastoupené v kůži, svalech, šlachách, vazivech a cévách lidského těla. U nás ho najdete jako hydrolyzovaný hovězí kolagen v prášku, který váš organismus dokáže nejlépe využít. Má ale i nějaké nežádoucí účinky? Čtěte dále a dozvíte se více!
Co je hovězí kolagen a proč je lepší než jiné typy kolagenu
Kolagen je strukturální protein, který tvoří základní stavební látku pojivových tkání a jeho úkolem je udržovat jejich pevnost a zajišťovat jejich funkčnost.
Biologicky patří mezi vláknité proteiny, z chemického hlediska obsahuje specifické aminokyseliny, zejména glycin, prolin a hydroxyprolin. Pokud jde o hovězí kolagen, má oproti kolagenům jiného původu výhodu v tom, že obsahuje nejvíce kolagenů I. a III. typu, které jsou přítomné v kůži, kostech, šlachách, orgánech a cévách.
Kolagen II. typu, který se nachází hlavně v chrupavkách, je v hovězím kolagenu zastoupen méně, zatímco více ho obsahuje mořský kolagen a kuřecí kolagen. Každopádně lidské tělo také obsahuje a produkuje svůj vlastní kolagen.
Problém však nastává ve vyšším věku, kdy je jeho úbytek v těle patrný. Už od 25. roku věku klesá produkce kolagenu, což se projeví na vzhledu, zdraví a stavu pokožky, která ztrácí pružnost a mohou se objevit první vrásky. S ohledem na jeho roli pro zdraví kostí, šlach, chrupavek, kloubů a vaziv je pokles citelný i pro pohybový aparát.
Na přirozenou produkci a obsah kolagenu v těle mají vliv i další faktory, zejména nezdravý jídelníček, hormonální změny, kouření, chronický stres, toxiny z okolí či nedostatek spánku. Čím silnější tyto faktory jsou, tím méně kolagenu tělo má.
Proč je hydrolyzovaný kolagen v prášku nejúčinnější volbou pro zdravé klouby, pevné vlasy a pokožku a jak ho správně dávkovat, aby přinesl maximální výsledky? Pokud vás zajímají odpovědi nejen na tyto otázky, čtěte dále kliknutím zde nebo sjeďte na konec této stránky.
Nejprodávanější
Nejlepší je hydrolyzovaný kolagen v prášku! A jak na dávkování?
Pokud jde o formy, existuje více možností, například kapsle, želatina nebo prášek. Nejpodstatnější je však rozdíl mezi kolagenem nativním a hydrolyzovaným.
V naší nabídce najdete hydrolyzovaný kolagen, a zde jsou důvody:
- Vstřebávání a stravitelnost: Zatímco nativní kolagen má původní strukturu trojité šroubovice, hydrolyzovaný ji má rozloženou na menší peptidy nebo aminokyseliny díky procesu hydrolyzace. Výsledkem je lepší vstřebávání a rychlejší stravitelnost.
- Dávkování a forma: Nativní kolagen se získává z kůže, šlach a kostí bez zpracování a má pouze formu želatiny. Hydrolyzovaný kolagen prochází enzymatickou hydrolyzací a může mít formu prášku, kapslí nebo nápoje. Lze ho dávkovat během dne i večer.
- Biologická dostupnost: Nativní kolagen obsahuje pouze velké molekuly, které jsou těžko stravitelné, zatímco menší molekuly z hydrolyzovaného kolagenu se snadno dostávají do krevního oběhu a jsou biologicky dostupné pro více orgánů.
- Komplexnost účinku: Nativní kolagen má více lokalizovaný účinek zaměřený na pojivové tkáně. Hydrolyzovaný kolagen má oproti tomu systémový účinek, působí v celém těle a stimuluje fibroblasty k tvorbě vlastního kolagenu.
Jaké má účinky pro dospělé, sportovce a seniory?
Hovězí kolagen má přínos nejen pro pohybový aparát, což je jeho nejznámější účinek, ale i pro další orgány, tkáně a funkce. Jako základní stavební prvek pojivových tkání ovlivňuje jejich funkci.
Pro dospělé, sportovce i seniory má tyto výhody:
- Obsahuje aminokyseliny podporující tvorbu a obnovu chrupavky, což má vliv na zdraví kloubů a zlepšuje pevnost kostí.
- Má pozitivní vliv na zdraví a funkci svalů, šlach a pojivových tkání, zlepšuje jejich elasticitu a tím preventivně snižuje riziko úrazů.
- Podporuje regeneraci svalstva po intenzivní nebo dlouhodobé zátěži, což ocení aktivní lidé, sportovci i senioři.
- U pokožky a pleti je jeho vliv komplexní – zlepšuje hydrataci, pružnost, regeneraci a snižuje výskyt vrásek.
- Posiluje střevní sliznici, podporuje zdraví střevní mikroflóry a tím přispívá k normálnímu trávení díky aminokyselinám, jako jsou glycin, prolin a hydroxyprolin.
- Zlepšuje pevnost nehtů a vlasů, brání jejich lámání, podporuje růst vlasů a jejich hustotu.
- Přispívá ke zdraví cév a zubů, protože kolagen je přítomný i v těchto strukturách.
Kdy doplňovat hovězí kolagen a kde ho najdeme v potravinách
Zatímco mladý člověk má kolagenu dostatek, s přibývajícím věkem jeho přirozená produkce klesá. První příznaky poklesu lze pozorovat už od 25 let, výrazný úbytek nastává od 40 let.
Největší pokles, a tedy i nejnižší množství kolagenu v těle, mají lidé nad 50 či 60 let. Tento pokles se projevuje nejen na pokožce, nehtech a vlasech, ale i na stavu kostí a kloubů. U žen dochází k rychlejšímu poklesu během prvních let po menopauze.
Právě tyto skupiny by měly kolagen doplňovat nejvíce. Primárním zdrojem kolagenu jsou potraviny, například dlouho tažené vývary z masa a kostí v bio kvalitě, ideálně hovězí nebo drůbeží. Takto získáte nejvíce kolagenu a dalších prospěšných látek.
Výbornými zdroji jsou také tučné ryby, jako losos a tuňák, hovězí maso, drůbeží maso a vejce, zejména bílky. Do jídelníčku lze zařadit i ořechy a semínka bohaté na aminokyseliny nebo citrusové a bobulové ovoce, které podporují syntézu kolagenu.
Má i nějaké nežádoucí účinky a jak se projevuje nedostatek?
Kdy je kolagenu málo, může mít jeho doplnění i nějaké vedlejší účinky, hrozí u něho riziko předávkování a kdo ho potřebuje nejvíce? To jsou důležité otázky a nejen na ty si společně odpovíme:
Nedostatek: Nedostatek kolagenu se projevuje jak z vnějšku – na vzhledu (vrásky, zhoršený stav pokožky, lámavé vlasy), tak uvnitř těla (problémy s klouby a pohybovým aparátem).
Vedlejší účinky: Hovězí kolagen je obecně považován za bezpečný, avšak vzácně se mohou objevit alergické reakce nebo zažívací potíže. Osoby s alergií na hovězí bílkoviny by měly být opatrné. Jiné vedlejší účinky nebyly pozorovány, nicméně vždy kupujte kvalitní kolagen pro minimalizaci rizika.
Předávkování: Předávkování je z běžné stravy prakticky nemožné. Nadměrné užívání přes doplňky stravy však může způsobit nadýmání a zatížení ledvin kvůli zvýšenému příjmu bílkovin.
Kdo ho potřebuje: Kolagen je vhodné doplňovat hlavně u pohybově aktivních lidí, sportovců a lidí ve vyšším věku, např. nad 40 let. Právě věk je nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím jeho pokles.