Čistý mastichový olej
Platná nařízení EU mj. nepovolují uvádět léčebná tvrzení u potravinových doplňků.
V případě dotazů se prosím obraťte na naši odbornou poradnu zdarma: poradna@puravia.cz nebo na naše sociální sítě Facebook a Instagram.
Upozornění: Jedná se o doplněk stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy. Neobsahuje kofein, lepek, konzervační látky, barviva ani cukr. Doba expirace vyznačena na obalu. Tento produkt není určen k diagnostice, léčbě, léčení nebo prevenci jakékoli choroby.
Mastichový olej je extrahovaný z chios mastichy destilačním procesem párou.
Povolená zdravotní tvrzení dle legislativy EU:
Masticha
- napomáhá ústní hygieně
- přispívá normální činnosti gastrointestinálního traktu
Balení: | skleněná lahvička |
Hmotnost obsahu: | 1 ml |
Složení: | 100% Chios masticha olej |
Použití: | Podle konkrétního receptu a návodu pro přípravu pokrmů, domácí kosmetiky nebo ústní vody na vyplachování. |
Upozornění: | Skladujte v suchu při teplotě do 25°C v uzavřeném obalu. Není určeno pro děti. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Ukládat mimo dosah dětí! Spotřebujte do 12 měsíců po otevření. |
Co je masticha
Masticha je pryskyřice cíleně získávaná z řečíku lentišku v jižní oblasti ostrova Chios. Jedná se o velmi aromatickou a chuťově výraznou vyzrálou pryskyřici, která vzniká odkapáváním z uměle vytvořených zářezů kmene řečíku.
Masticha sklizená s kmene, větví a z plochy pod stromem se po vytřídění a vyčištění používá ve své originální podobě pryskyřičných krystalů – slz a jako surovina pro další zpracování.
Masticha je jako pryskyřičná míza vylučovaná z kmene a z hlavních větví schinu (řecký název mastichového stromu – řečíku lentišku). Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry pomocí speciálního nástrojem. Masticha se v řezech objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká i na plochu pod stromem.
Vytékající pryskyřice má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny. Ta po 15 – 20 dnech tuhne v nepravidelných tvarech. Ztuhlé pryskyřičné krystaly mají zpočátku poněkud hořkou chuť, ale tato hořkost brzy ustupuje. Vyzrálá masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nasládlou chutí, která je nezaměnitelná.
Stupeň tvrdosti mastichy závisí na okolní teplotě, době, po níž zraje a na velikosti řezu. Plynulý tok pryskyřice vytváří velké, relativně měkké slzy mastichy, zatímco přerušovaný tok vede k malým, ale tvrdším mastichovým slzám.
Objev mastichy
Získávání mastichy na ostrově Chios se vyvíjí nejméně dva tisíce let, o čemž vypovídají záznamy starověkých botaniků a historiků. Objev chioské mastichy ale nedokážeme přisoudit konkrétní osobnosti, ani jej přesně datovat. První významné zmínky o mastiše jsou až v dílech Dioscorida a Galéna.
Historie mastichy je velmi bohatá a vypráví o bohatství obchodníků s mastichou i o utrpení obyvatel Chiu. Pro novověk mastichu objevili Janované, kteří zorganizovali produkci v rámci vesnic chráněných před nájezdníky důmyslnou obrannou architekturou a kteří uvedli mastichu jako významnou komoditu tehdejšího světového obchodu. Jedním z významných obchodníků s mastichou té doby byl i Kryštof Kolumbus.
Janovskou organizaci produkce v monopolu, pravidla kultivace mastichových stromů i proces sběr a zpracování mastichy převzali turečtí sultáni a do jisté míry i současná organizace pěstitelů mastichy. Tradiční organickou formou pěstování mastichy je neměnný po několik staletí.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Problematiky |
---|---|
Atypická doprava: | 0 |
Bez cukru: | 1 |
Děti: | 0 |
Ženy: | 0 |
Muži: | 0 |
Těhotné a kojící: | 0 |
Novorozenci: | 0 |
Senioři: | 0 |
Sportovci: | 0 |
Dostupné na prodejně: | 0 |
Bez GMO: | 0 |
Bez lepku: | 1 |
Bez mléka: | 1 |
Bez plastu: | 0 |
Bez sóji: | 1 |
Bio: | 0 |
CLEAN LABEL: | 1 |
Doporučujeme: | 0 |
Gaps: | 0 |
Keto: | 0 |
Low carb: | 0 |
Pale: | 0 |
Paleo: | 0 |
Raw: | 0 |
Top produkty: | 0 |
Vegan: | 1 |
Vegetarian: | 1 |
Z celistvých potravin: | 0 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.