🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Skutečná funkce aditiv v doplňcích stravy: proč se jim vyhnout?

Chcete podpořit své zdraví a do každodenní rutiny zařadit doplňky stravy? Ať přemýšlíte o hořčíku nebo multivitamínu, velmi rychle zjistíte, že doplňků stravy je celá řada. Líši se kvalitou i cenou - zásadně. Jak se díky aditivům snižuje výrobní cena? V čem je s přídatnými látkami problém, když jsou schválené a považované za bezpečné? Co je to CLEAN LABEL a proč ho preferovat?

Proč se přidávají přídatné látky do produktů? 

Aditiva jsou látky, které nemají aktivní funkci v daném doplňku stravy. Do této skupiny patří přes tisíc látek, jejichž použití je regulováno nařízením Evropského parlamentu. Do doplňků stravy se přidávají z mnoha důvodů. 

 

Které látky patří mezi aditiva? 

 

 

Skutečná funkce aditiv? Chrání výrobní linku

Výrobci velmi často prezentují aditiva jako něco, bez čeho produkt nejde vyrobit. My v Puravia si to rozhodně nemyslíme. Máme rádi příklady. Pojďme si to ukázat na stearátu hořečnatém, který je velmi často součástí produktů v kapslích. 

  • Stearát hořečnatý je lubrikant, který zlepšuje tok směsi uvnitř plnícího zařízení. Snižuje tření mezi směsí a kovovým povrchem výrobní linky, čímž chrání materiál před opotřebením. Celkově tak umožňuje levnější provoz a výrobu. Nižší výrobní náklady umožňují nižší cenu výsledného produktu, bohužel na úkor kvality a zdraví zákazníka. 
  • Výrobce může upřednostnit kvalitu tím, že zvolí lepší (a cenově nákladnější) ingredience. Pro výrobu kapslí může zvolit HPMC (hydroxypropylmethylcelulózu), což je rostlinný materiál s lepšími povrchovými vlastnostmi. Díky lepším vlastnostem materiálu nepotřebujeme při výrobě používat lubrikační látky. Výsledkem je lepší složení, ale vyšší pořizovací cena. 

 

Tímto příkladem jsme chtěli ukázat jeden z mnoha důvodů, proč se aditiva do doplňků stravy přidávají. Ulehčují a zrychlují výrobu, umožňují využít i méně kvalitní suroviny a výsledná cena produktu bude na první pohled nižší. Ostatně o tom, že levné doplňky stravy ve finále vychází draze (peněženku i organismus), jsme se rozepsali v článku o prémiových doplňcích stravy.   

💡 TIP: Pokud máte možnost výběru, dejte přednost kapslím, ideálně těm z HPMC. Největší nálož doprovodných látek najdete v tabletách kvůli jejich složitému procesu výroby.  

 

Jak se určuje bezpečná dávka aditiv? 

Všechny přídatné látky, které jsou povolené v potravinářském průmyslu podléhají regulaci. Při posuzování jejich bezpečnosti se stanovuje maximální dávka, při které ještě daná látky nemá toxický efekt (NOAEL). Tato hodnota se testuje na zvířatech a posléze se přepočítává na tzv. Přijatelnou denní hodnotu (ADI), která zohledňuje rozdílné reakce lidského a zvířecího organismu.  

 

Nežádoucí účinky aditiv na lidský organismus 

Zatímco jednorázově uživatele může potrápit pouze přecitlivělost nebo alergická reakce, v dlouhodobém horizontu je rizik bohužel více. Existuje jen málo studií, které by zkoumaly dlouhodobý efekt přídatných látek na lidský organismus. A co teprve, když užíváte více produktů denně? Odborníci poukazují na následující rizika:

 

1. Kumulativní efekt 

Přídatné látky najdeme nejen v doplňcích stravy. Obsahují je i běžně konzumované potraviny (v podobě ‘éček’), a to nás dostává do pasti. Výrobci ve svých produktech sice dodržují předepsané množství dané látky. Ale v momentě, kdy sníme během dne několik produktů s danou látkou, její finální součet na konci dne už doporučený limit převyšovat může. Použité množství aditiv (jejich hmotnost) ale na etiketě nenajdeme, a proto je nemožné udržet si přehled, kolik jsme dané látky během dne doopravdy snědli.  

 

2. Koktejlový efekt 

V prostředí kolem nás najdeme mnoho chemických látek. Skrývají se v potravinách, kosmetice, drogérii i materiálech kolem nás. Problematické není pouze celkové množství, ale také jejich vzájemné interakce, popřípadě dokonce zesílení účinků látek. Vzájemné reakce a jejich vliv na organismus se prakticky nedají otestovat, ani legislativně regulovat. Dlouhodobě se touto problematikou zabývají odborníci z Dánska: 

💡 Národní potravinářský institut v Dánsku upozorňuje, že přídatná chemie v potravinách může být při vzájemné kombinaci rizikovější, než se původně myslelo.  

 

3. Ovlivnění střevního mikrobiomu 

Aditiva a zejména umělá sladidla ovlivňují rozmanitost a složení střevního mikrobiomu, který zásadně ovlivňuje celkový zdravotní stav a epigenetiku* člověka. Vstřebané množství může být u různých lidí jiné v závislosti na míře střevní propustnosti. 

💡 Epigenetika =  obor genetiky, který zkoumá, jak se geny během života "zapínají" a "vypínají" pod vlivem různých vnějších i vnitřních faktorů, aniž by se změnila samotná DNA. Jednoduše řečeno, epigenetika vysvětluje, proč se u některých lidí rozvinou určité nemoci, ke kterým mají genetický předpoklad, zatímco u jiných ne. Vědci se snaží pochopit, jak strava, životní styl nebo prostředí mohou ovlivnit, zda geny, které máme v DNA, budou aktivní nebo neaktivní, což může ovlivnit naše zdraví.

 

 

Obezřetnost je na místě 

V průběhu doby dochází k postupnému přehodnocování bezpečnosti používaných aditiv. Příkladem mohou být v některých zemích zakázané cyklamáty (ne v ČR), od roku 2022 přísněji regulovaný oxid titaničitý nebo otazníky kolem sacharinu. Není nepravděpodobné, že budoucí výzkum ukáže, že látky dnes považované za bezpečné, mají nežádoucí účinky - viz cyklamáty a oxid titaničitý. Pokud si můžete vybrat čistší alternativu bez aditiv, vsaďte na kvalitu CLEAN LABEL a chraňte své zdraví preventivně. 

 

Co je to CLEAN LABEL? 

Clean Label = čistá etiketa. 

Clean Label je pojem, který označuje produkty s co nejpřirozenějším složením. Když narazíte na doplněk stravy s čistou etiketou, můžete si být jisti, že neobsahuje látky, které by mohly zbytečně zatěžovat váš organismus. Produkty CLEAN LABEL mají jednoduché, funkční a přehledné složení, které je bezpečné a tělo umí látky skutečně využít. Jsme rádi, že čistou etiketu vyhledává stále více zákazníků. Znamená to rostoucím zájem o zdravý životní styl, a zároveň uvědomění, že zdraví má každý ve svých rukou!

 

Jaká jsou kritéria CLEAN LABEL? 

  • Žádná aditiva (protispékavé látky, chemické příchutě a konzervanty, barviva).  

  • Nepřípustné jsou GMO suroviny, alergeny, průmyslově zpracované cukry

  • Přísné dodržování limitních norem na obsah pesticidů, herbicidů, fungicidů, plísní a těžkých kovů. 

 

Praktický závěr... 

Různé důsledky dlouhodobého užívání nadmíry aditivních látek ještě vědci neumí odhadnout, prokázat, ani vyvrátit. Je proto na zodpovědnosti a zvážení každého z nás, jak se k vlastnímu zdraví postaví. My se jednoznačně přidáváme na stranu CLEAN LABEL, která možná má na první pohled vyšší pořizovací cenu, ale je ve finále účinnější a šetrnější k lidskému tělu.  

💡 Proč se cenově (i zdravotně) vyplatí sáhnout po kvalitnějších produktech? O tom máme podrobný článek, ve kterém názorně vysvětlujeme, v čem se liší levný hořčík z drogérie a kvalitní hořčík Puravia LABS, který je CLEAN LABEL. 

 

Na Puravia najdete většinu produktů v CLEAN LABEL kvalitě. Znamená to, že ostatní produkty jsou nekvalitní? Vůbec ne. Produkty bez tzv. čisté etikety najdete i u nás na Puravia a za jejich kvalitou si stojíme. Nejedná se o žádné chemické koktejly, ale kývli jsme u nich kompromis - například u přírodních sirupů pro děti (obsahují cukr pro lepší chuť). Pak jsou také produkty, u kterých jejich podstata nebo výrobní proces vylučuje CLEAN LABEL (alkoholové bylinné tinktury, apod.). Věříme, že u nás na eshopu najdete to nejlepší!

 

 

 

ZDROJE: 

  • https://bezpecnostpotravin.cz/termin/clean-label/ 

×