Nejlepší kolagen, jak si vybrat ten kvalitní?
Pokud existuje výraz maximálně spojovaný se slovem vrásky, zcela jistě je to kolagen. Především v posledních letech je jedním z trendů v doplňcích stravy. Stačí zajít do nejbližší lékárny či do supermarketu a můžete si vybrat.
Autorky: Mgr. Kristýna Jelínková & Alena Jugová
Pokud i vás zajímá, jak a kde si pořídit skutečně účinný a kvalitní kolagen, čtěte dále.
Co je to kolagen?
Kolagen není pouhý doplněk stravy. Jedná se o nejhojnější druh bílkoviny vyskytující se především v pojivové tkáni, jako jsou klouby, vazy, šlachy a svaly. Je zodpovědný nejen za pružnost, pevnost a správné navlhčení kůže, ale i zaodolnost vůči protahování. Je to vlastně takový malý zázrak. Stavební kámen pro tkáně, bez kterého tělo nemůže budovat tkáň novou či opravovat tu poškozenou.
Kolagen tvoří 30 % hmotnosti bílkovin v lidském těle, 10 % celkové hmotnosti člověka a až 70 % kůže.
Po celý náš život si tělo vytváří vlastní zásobu kolagenu pomocí tzv. fibroblastů, buněk vazivových tkání, které produkují nejen kolagen, ale i elastin. Aby fibroblasty adekvátně fungovaly, musí být dodávány všechny požadované nutriční stavební kameny a aminokyseliny... Jedině tak se vytváří dostatečné množství kolagenu, pokožka vypadá mladistvě a klouby správně fungují.
Odkud naše tělo kolagen přirozeně čerpá?
Tělo si vyrábí kolagen přirozeně, ze základní formy tzv. prokolagenu, která je složena z aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Přirozenou cestou pro čerpání této základní formy je štěpení bílkovin z potravy. Z bílkovin vzniknou aminokyseliny a ty se pak promění na peptidy, jakési větší řetězce aminokyselin. Jednoduše řečeno, pokud jste mladí a jíte dostatek masa a mořských plodů (nebo rostlin), vaše tělo si vytvoří kolagen samo. Dostatečný příjem bílkovin však nemusí vždy stačit. Je potřeba si uvědomit, že tvorbu kolagenu ovlivňuje mnoho dalších nepříznivých faktorů, které následně způsobují lámavost nehtů, nezdravě vypadající pokožku nebo zažívací problémy.
Nepříznivé faktory pro tvorbu kolagenu
· konzumace nadměrného množství zpracovaných potravin a cukru
· nadměrné vystavování se slunečnímu záření
· nezdravý životní styl, stres a nekvalitní spánek
· kouření (může vést ke zhoršenému hojení ran a brzkému výskytu vrásek).
Podle současného vědeckého výzkumu existuje nejméně 28 druhů kolagenu. V lidském těle a ve většině doplňků stravy se nachází pouze 11 typů kolagenu.
· Kolagen I. TYPU
Tento typ je v našem organismu nejrozšířenějším a zaujímá až 90 % z celkového kolagenu v těle. Je schopný tvořit velké svazky vláken, které jsou viditelné pouhým okem. To je také důvod, proč je zastoupen především v pokožce, vazech, kostech a šlachách.
· Kolagen II. TYPU
Tento typ je velmi významný pro správnou funkci chrupavky. Vytváří menší svazky vláken než předchozí typ, díky čemuž je zaručena elasticita chrupavky a tlumení nárazu kloubů.
· Kolagen III. TYPU
Tento typ je sice podobný prvnímu, avšak nevyskytuje se ani v chrupavce, ani v kůži. Slouží jako opora orgánů z hladké svaloviny (střeva, cévy, žaludek, oko a další).
· Další typy kolagenu
Další typy kolagenu se rovněž značí římskými číslicemi. Jsou složkou například bazální membrány kůže, bariéry mezi tkáňovými oddíly, či vrstvy mezi dermální a epidermální vrstvou kůže a placentární tkáně. Tyto typy kolagenu se mohou nacházet ve specializovaných buňkách (hypertrofické chondrocyty), které jsou zodpovědné za růst kostí.
Je zřejmé, že pokud chceme posílit naše klouby, pak bychom měli suplementovat doplňky s kolagenními vlákny II. typu. Pokud toužíme po zdravě vypadající pleti, pak je potřeba zaměřit se na kolagen typu I. Opravdu je to tak jednoduché?
Jak vybrat vstřebatelný kolagen?
Při výběru zvažte následující faktory:
Zpracování kolagenu
a) Nativní kolagen – je ve své přírodní podobě nezměněný a neupravený. V trávicím traktu podléhá vlivem trávicích enzymů štěpení, jehož výsledkem jsou nahodile dlouhé řetězce aminokyselin různé molekulové hmotnosti. Pro organismus je pak velmi těžce vstřebatelný.
b) Kolagenní peptidy neboli hydrolyzovaný kolagen – jsou získávány speciální patentovanou enzymatickou technologií (tzv. hydrolýzou přírodního kolagenu pomocí enzymu kolagenázy). Výsledný kolagenní hydrolyzát (kolagenní peptidy) má stejné aminokyselinové složení jako původní nativní kolagen. Obsahuje obzvláště vysoké koncentrace kolagenových aminokyselin, jako je prolin, glycin a i 4-hydroxyprolin. Tento hydrolytický proces je zárukou okamžité rozpustnosti kolagenu, a to i ve studené vodě. Navíc se kolagen v těle bezprostředně a zaručeně vstřebá.
c) Dalším druhem zpracování je přeměna na želatinu. O tom, jak se kolagen liší od želatiny, se můžete dočíst v tomto článku.
Původ kolagenu
Žádný výrobce by neměl tajit původ zvířat, ze kterých je kolagen získáván. Zárukou kvality je volný chov v dobrých podmínkách. Takových, které umožňují zvířatům volný pohyb venku na slunci. Samozřejmostí je přirozená strava a režim v souladu s cirkadiánním rytmem. Všechny tyto proměnné se odráží na výsledné nutriční kvalitě kolagenu.
Vybrat si můžete:
Hovězí a vepřový kolagen – obsažený častěji v přípravcích kloubní výživy.
Mořský kolagen – získávaný ze šupin nebo kůže ryb žijících ve slané vodě, využívaný je především v kosmetických přípravcích. Rybí kolagen má oproti ostatním typům kolagenů výhodu, která spočívá v jeho menší molekulární hmotnosti. Ta zajišťuje lepší vstřebatelnost a tedy i větší užitek pro naše tělo.
Na našem e-shopu pro vás odborníci vybrali pouze ty nejkvalitnější a nejvstřebatelnější formy kolagenu, které vám umožní doplnit zásoby chybějícího kolagenu a posunout své zdraví na další a vylepšenou úroveň.
Vybrat si můžete výrobky těchto značek:
· Planet Paleo – poskytují pouze kvalitní hydrolyzovaný kolagen čerpaný z volně chovaného dobytka z farmy v Jižní Americe. Nekonečné zelené pastviny bez pesticidů, růstových hormonů a antibiotik. Na našem e-shopu si dokonce můžete vybrat z mnoha příchutí tohoto výrobku, které zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.
· Great Lakes – kolagen získávaný z kůže, pojivových tkání a kostí (anebo obojího), a to z volně pasoucího se Argentinského a Brazilského dobytka. Řadí se do kategorie prémiových výrobků. Přírodní zpracování těchto kolagenů je hlídáno za nejpřísnějších hygienických podmínek.
· Woldo Health – nabízí čistý hovězí kolagen ze skotu volně se pasoucího v Argentině. Mezi jejich produkty najdete také směsi kolagenu s kyselinou hyaluronovou, která účinek kolagenu zvyšuje. Pyšnit se mohou certifikací halal (halal potraviny jsou zkoumány z hlediska obsahu rizikových příměsí a následně jsou certifikovány).
Pokud chcete zvýšit vstřebatelnost kolagenu, naši odborníci doporučují jeho užívání s vitamínem C, který navyšuje jeho tvorbu. V dnešní době trpí mnoho lidí nedostatkem tohoto vitamínu, a to především kvůli nedostatečné konzumaci zeleniny a ovoce. V tomto případě doporučujeme užívat vitamín C v liposomální podobě, která zaručí maximální vstřebatelnost jak tohoto vitamínu, tak i kolagenu.