🔥SLEVA až 10 % na celou kategorii Hubnutí! Podrobnosti o akci najdete zde.
🚚 Doprava ZDARMA při nákupu nad 2 000 Kč!

Co jsou vysoce zpracované potraviny a proč ohrožují mikrobiom?

Věřili byste, že u některých lidí tvoří průmyslově zpracované potraviny až 60 % jídelníčku? Přestože balené pečivo, stánky s občerstvením i rychlohotovky šetří čas, mohou nepříjemně ovlivnit mikrobiom i slinivku kvůli náloži cukru a přídatných látek.

Vysoce zpracované potraviny chápeme jako jakékoliv jídlo, které prošlo procesem úpravy (opakované mražení, sušení, pečení, konzervace, extrudace (zplastování)).

Patří sem typicky uzeniny, mražená pizza, balené pečivo (hotové záviny), hotovky, křupky, instantní jídla, rychlé občerstvení, konzervy, ale i nenápadnější - pečivo ze zmraženého polotovaru, rybí prsty, slazené limonády, mléčné pudinky a rýže, tavené sýry…

Bohužel, takové potraviny tvoří u běžných lidí až 60 % jídelníčku.

 

Proč dáváme přednost vysoce zpracovaným potravinám?

Mnozí lidé sáhnou po vysoce zpracovaných potravinách z důvodu časové tísně, únavy, neznalosti nebo prosté pohodlnosti. Navíc tyto potraviny často obsahují přísady, které nás nutí je konzumovat opakovaně (zvýrazňovače chuti).

 

Proč se těmto potravinám vyhnout?

Častá konzumace těchto potravin vede k civilizačním chorobám, jako je obezita, diabetes, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, deprese. Jsou plné aditiv - přebytečná sůl, cukr, transmastné kyseliny a umělá sladidla, a naopak chybí jim důležité živiny, jako jsou vitamíny, minerály, enzymy a vláknina.

 

  • Histaminová intolerance

V potravinách může vlivem dlouhodobého skladování vznikat nadbytek histaminu. Histamin se přirozeně vyskytuje v potravinách jako jsou uzeniny, zrající sýry, kvašená zelenina či tuňák, ale vysoký obsah najdeme hlavně v průmyslově zpracovaných potravinách a konzervách. Jeho nadbytek může vést k tzv. histaminové intoleranci a vyvolávat bolesti hlavy, nevolnost, vyrážku a zažívací obtíže.

  • Glykemický index

Zpracované potraviny často mají vysoký glykemický index (GI) a k tomu jsou velmi chudé na vlákninu. To vede k tomu, že po jejich konzumaci dochází k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. Tento rychlý vzestup a následný pokles krevního cukru může vést k výkyvům energie, pocitům hladu a může zvýšit riziko zdravotních obtíží.

  • Vysoký příjem omega 6

Průmyslově zpracované potraviny obsahují vysoké množství omega 6 mastných kyselin, protože se pro jejich výrobu používají levné rostlinné oleje. Přestože jsou omega 6 pro tělo důležité, jejich nadbytečný příjem narušuje zdravý poměr mezi omega 6 a omega 3.

TIP: Přeštěte si náš článek, na co byste si u omega 3 mastných kyselin měli dát pozor?

 

Vliv aditiv na střevní mikrobiom

Průmyslově zpracované potraviny mohou vážně narušit rovnováhu střevního mikrobiomu. Právě vysoké množství přidaného cukru, umělých sladidel, konzervantů a emulgátorů, které negativně ovlivňují složení střevních bakterií. Výrobci samozřejmě dodržují legislativní normy, problematický je jejich celkový součet v našem denním příjmu a možný kumulativní efekt.

Nadbytečný cukr podporuje růst nepřátelských bakterií a kvasinek. Emulgátory a umělá sladidla mohou narušit bariérovou funkci střev, což vede k potenciálním obtížím nejen v zažívacím systému (imunita, psychika, soustředění, hormonální rovnováha).

Nejvíce škodlivá aditiva pro střevní mikrobiom jsou:

  1. Umělá sladidla (např. aspartam, sukralóza, sacharin) i v legislativně bezpečných dávkách ovlivňují střevní mikrobiom. (1)
  2. Emulgátory (např. polysorbát 80, karboxymethylcelulóza) – Emulgátory se používají k udržení stability potravin a zabraňují oddělování složek. (2)
  3. Konzervanty (např. benzoan sodný, sírany, dusičnany) – Konzervanty chrání potraviny před kazením, ale i v bezpečných a schválených dávkách mění zastoupení mikrobioty už v ústech (3).
  4. Umělá barviva (např. tartrazin, modř FCF)

Dlouhodobá konzumace těchto aditiv může narušit přirozenou rovnováhu střevních bakterií, což má negativní dopady na celkové zdraví a představuje riziko dalších obtíží.

 

Jak se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám?

Nejlepším způsobem, jak zlepšit svůj jídelníček, je vrátit se k jednoduchým a přirozeným potravinám, které jedli naši předkové – čerstvá zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, kvalitní maso a mléčné výrobky. Tyto potraviny tělu dodají vše potřebné – od vitamínů a minerálů až po esenciální mastné kyseliny.

Podpořte rovnováhu střevního mikrobiomu s kvalitními probiotiky!

 

Zdroje:

  1. SUEZ, Jotham; KOREM, Tal; ZILBERMAN-SCHAPIRA, Gili; SEGAL, Eran a ELINAV, Eran. Non-caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Online. Gut Microbes. 2015, roč. 6, č. 2, s. 149-155. ISSN 1949-0976. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/19490976.2015.1017700. [cit. 2024-08-09].
  2. DE SIENA, Martina; RAOUL, Pauline; COSTANTINI, Lara; SCARPELLINI, Emidio; CINTONI, Marco et al. Food Emulsifiers and Metabolic Syndrome: The Role of the Gut Microbiota. Online. Foods. 2022, roč. 11, č. 15. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods11152205. [cit. 2024-08-09].
  3. IRWIN, Sally V.; DEARDORFF, Luz Maria; DENG, Youping; FISHER, Peter; GOULD, Michelle et al. Sulfite preservatives effects on the mouth microbiome: Changes in viability, diversity and composition of microbiota. Online. PLOS ONE. 2022, roč. 17, č. 4. ISSN 1932-6203. Dostupné z: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265249. [cit. 2024-08-09].

×